Mijn naam is Monique Tjon-a-Tsien – leefstijlhuisarts

Ik ben sinds 2000 huisarts en werk sinds 2003 in een duo maatschap in een eigen huisartspraktijk in Wateringen. In 2012 heb ik de NHG kaderhuisartsopleiding hart-en vaatziekten afgerond. En vanaf 2010 ben ik werkzaam voor de ZEL (Zorgorganisatie Eerste Lijn) waar ik het regionale protocol CVRM (CardioVasculairRisicoManagement) heb ontwikkeld en geimplementeerd in de regio. Ik geef regelmatig scholingen op het gebied van hart-en vaatziekten (HVZ) aan huisartsen, POH en doktersassistentes. Ik ben betrokken bij de transmurale afspraken met de specialisten en waar nodig adviseer de ik de huisartsen en de zorggroep op het gebied van HVZ. Naast hart-en vaatziekten is het maken van onderwijs, het geven van onderwijs een van mijn speerpunten. Ik heb jaren als bestuurslid van de HartVaatHAG gewerkt, de vereniging van kaderhuisartsen HVZ. Hier had ik ook het onderwijs in mijn portefeuille als nascholings coordinator. En sinds een jaar of 8 ben ik de voorzitter van de congrescommissie voor het jaarlijks congres voor huisartsen en dit jaar ook de eerste maal  voor de POH.

Omdat ik verdieping zocht in de koudetraining en ademhaling met de wens om mijn collega’s te scholen ben ik de Wim Hof opleiding gaan doen en sinds 2018 ben ik gecertificeerd Wim Hof instructeur. In 2019 heb ik de Transformational Breathe ademopleiding afgerond. En ben ik winterzweminstructeur Russische methode in Rusland. Om mezelf verder te bekwamen in de koudetraining doe ik literatuuronderzoek naar de effecten van koude. Ik geef in mijn gezondheidsschool “Koudeseminaar” (www.koudeseminaar.nl) aan huis koudetrainingen aan collega’s uit de gezondheidszorg en aan mensen die de weg naar mij weten te vinden. De koudetraining heeft mij ook geleid naar de AIM (Academy of Integrative Medicine) waar ik in 2019 het basisjaar van de Integrative/Leefstijlgeneeskunde opleiding met succes heb afgerond. Ik ben lid van de onderwijscommissie geworden en geef les over koudetraining binnen de opleiding.

In mijn missie om  de leefstijlbewustzijn van koudetraining en ademhaling te vergroten en de mensen te leren hoe ze zelf kunnen leren zichzelf te revitaliseren ben ik ook Wim Tilburgs tegen gekomen. En heb ik hem een keer in Koudeseminaar getraind. Omdat er bij veel van mijn familieleden suikerziekte en overgewicht voorkomt heb ik met succes ook ervaring opgedaan met koudetraining bij suikerziekte. Naast alle andere leefstijltips blijkt de koude een welkome aanvulling te zijn om niet alleen gemakkelijker af te kunnen vallen. Ook mentaal worden mensen sterker zodat ze de leesftijlverandering beter kunnen vol houden.

Als leefstijlhuisarts ben ik bezig om de leefstijlprogramma’s voor koudetraining bij meerdere aandoeningen te ontwikkelen en op te schrijven. Zodat ik dat aan mijn collega’s kan onderwijzen in Koudeseminaar en in lezingen. Hierbij wil ik dit jaar starten om meerdere mensen met suikerziekte hierin te begeleiden samen met de dietiste en de fysiotherapeut die aan gestructureerde leefsijlinterventie (GLI) doet.

In mijn posts en blogs zal ik uitleg geven over de achtergronden van koudetraining, zal ik uitleggen hoe dit een onderdeel van het leven kan worden en  zal ik de ervaringen met koudetraining en suikerziekte hier delen.

​Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Pin It on Pinterest