De start van het nieuwe jaar stond na de feestdagen ook weer in het teken van de “gezonde goede voornemens” met daarbij ook natuurlijk het feit dat vanaf 1 januari 2019 ook de Gecombineerde Leefstijl Interventie in de basisverzekering zit.

Daarom was er in de media veel aandacht voor de onderwerpen leefstijlgeneeskunde en leefstijl als medicijn. De man die zich hier al jaren sterk voor maakt is Hanno Pijl. Hanno is internist, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum maar  hij is ook een van de mede oprichters van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde en lid van de adviesraad van onze stichting. 

Persoonlijk ken ik Hanno ook goed. We geven regelmatig samen lezingen over Leefstijl Als Medicijn. In dit artikel even een samenvatting van de artikelen in de media (kranten, tijdschriften, TV en radio) waarin Hanno sprak over Leefstijl Als Medicijn en Leefstijlgeneeskunde.

NRC 31 december 2018 Genees toch zélf je diabetes-2

Hier enkele zinnen quotes uit het artikel die eruit springen cq opvallen:

Hanno Pijl is internist in het Leidse UMC. Hij behandelt veel patiënten met diabetes type 2, maar hij gelooft dat veel patiënten beter zichzelf kunnen genezen van deze ziekte die vooral door een ongezonde leefstijl ontstaat. Diabetes-2 die door leefstijlverandering is te genezen, staat ook vol in de maatschappelijke belangstelling.

Samen met diëtist Karine Hoenderdos schreef Pijl het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter. Patiënten die meer bewegen, gezonder eten, ontstressen en stoppen met roken kunnen zichzelf van hun diabetes-2 verlossen. Hoenderdos en Pijl adviseren een dieet met veel minder zetmeel en suiker en meer vet. Eventueel zelfs verzadigd vet.

Veel diëtisten geloven heilig in tussendoortjes. Jullie zijn ertegen. Waarom?

„Er zijn steeds meer gegevens over time restricted feeding. Als je eet gaan in je bloed allerlei groeifactoren omhoog. Voeding betekent voor een organisme: ik kan aan de slag, ik kan groeien, ik kan reproduceren. Als je de hele dag door aan het grazen bent, dan blijft dat allemaal aan staan. Tegenwoordig is duidelijk dat het voor een organisme belangrijk is om af en toe die groeifactoren helemaal af te schakelen. Cellen gaan dan onderhoud plegen. Er zijn veel aanwijzingen bij dieren dat dat gezond is. En onderzoeken bij mensen suggereren hetzelfde.”

Hanno Pijl in EenVandaag TV op 3 januari 2019.

Leefstijlgeneeskunde moet zorg betaalbaar houden.

Hanno Pijl in het TV programma De Monitor en op de website van De Monitor.

Voor ons onderzoek naar Overgewicht komen we in contact met Hanno Pijl. Hij is hoogleraar diabetologie en zit in de adviesraad van de stichting ‘Je leefstijl als medicijn’, die diabetici stimuleert om hun ziekte een halt toeroepen door anders te gaan leven. Hij heeft acht eetadviezen voor wie zijn leefstijl wil verbeteren.

Artikel op de site van het Programma De Monitor:

Gezond het nieuwjaar in met deze 8 leefstijltips

Toen ik bezig was met dit artikel heb ik Hanno gevraagd of hij een foto voor me had (zie boven) en of ik nog een persoonlijke quote van hem aan dit artikel mocht toevoegen:

Persoonlijke toevoeging van Hanno Pijl aan dit artikel

Ik vertel over de achtergrond van wat leefstijlaanpassing kan doen bij diabetes en andere leefstijl gerelateerde ziekte. Maar jullie, de mensen die alles in praktijk brengen, zijn degenen die laten zien dat het kan en dat het werkt! Dat zijn de allerbelangrijkste signalen voor anderen om ook in actie te komen! Chapeau!

 

Boeken kopen via Je Leefstijl Als Medicijn.

Via de pagina gezonde leefstijl boeken kunt u boeken die ik aanbeveel kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar wij ontvangen hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt. 

Leefstijlboeken door Hanno Pijl tezamen met Karine Hoenderdos

[bol_product_links block_id=”bol_5a9d1ac893ae1_selected-products” products=”9200000095348711,9200000052216253,9200000079579171″ name=”HannoPijl” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”380″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Artikelen met en over het werk van Hanno Pijl

Hieronder vind je een aantal artikelen zoals deze verschenen zijn in de diverse media waarin Hanno zijn visie toelicht. Persoonlijk vond ik het gesprek dat Pascale Naessens had met Hanno Pijl een mooi en duidelijk interview.

Het Nederlands Instituut voor leefstijlgeneeskunde (NILG) TNO en LUMC

Het Nederlands Instituut voor leefstijlgeneeskunde (NILG) TNO en LUMC

Het Nederlands Instituut voor leefstijlgeneeskunde (NILG) heeft als doel de maatschappelijke en economische impact van leefstijl-geneesbare ziekten in de komende 10 jaar te halveren door de zorg voor leefstijl-geneesbare ziekten verandert van “care” naar “cure” van spreekkamer naar huiskamer. Te beginnen met diabetes.

Lees meer
Open brief aan Minister Bruins Leefstijlgeneeskunde bestaat wel

Open brief aan Minister Bruins Leefstijlgeneeskunde bestaat wel

Ons gezondheidszorgmodel voldoet niet meer. Er is geen plaats voor leefstijlgeneeskunde. Het zorgstelsel heeft aanpassing nodig voor door leefstijl geneesbare ziekten. Van care naar cure. En van de spreekkamer naar de huiskamer. Aldus Hanno Pijl en Ben van Ommen namens het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde

Lees meer
Beperk suiker en zetmeel en overwin diabetes

Beperk suiker en zetmeel en overwin diabetes

Door suiker en zetmeel in zijn dieet te beperken heeft Nathan Gill, lid van het Europees Parlement voor Wales van het Europese Parlement met diabetes type 1 zijn insuline behoefte met 50% kunnen verminderen. Hij vraagt de Premier, Theresa May , die ook diabetes type 1 heeft, met klem om hetzelfde te doen.

Lees meer

Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn: Persoonlijke ervaringen en achtergronden

Hoe Elly van haar medicijnen af kwam

Hoe Elly van haar medicijnen af kwam

Toen haar buikomvang een kijkoperatie in de weg stond, besloot Elly haar leefstijl om te gooien. Na een week kon ze stoppen met pillen.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest