Nieuwsprogramma EenVandaag bespreekt dinsdag 15 oktober Leefstijlgeneeskunde, een jonge loot binnen de geneeskunde met als motto: “Leefstijl is het krachtigste medicijn”. Hanno Pijl, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en Simon Huisman, lid van de Facebookgroep Diabetes reset met Je leefstijl als medicijn, komen in de uitzending aan het woord.

Hanno Pijl

De Leidse hoogleraar professor dr. Hanno Pijl, is lid van de Raad van Advies van Je leefstijl als medicijn. Het stuit hem tegen de borst dat ziektes die voortkomen uit het westers voedingspatroon worden bestreden met medicijnen, terwijl met leefstijlaanpassingen deze ziektes voorkomen en zelfs genezen kunnen worden. Pijl maakt zich dan ook al jaren sterk voor het aanpassen van je leefstijl in het belang van een goede gezondheid.

Simon Huisman “Het ging gewoon steeds slechter met me”

Hagenees Simon Huisman (bijna 68) bekleedde in zijn werkzame leven een commerciële functie binnen de luchtvaart. “Enerzijds een baan waardoor ik heel erg gemotiveerd werd, anderzijds lieten de onregelmatige werk- en eettijden en drank hun sporen achter: ik kwam vele kilo’s aan en kreeg suiker.” Toen Simon 27 jaar was, werd hij naar het ziekenhuis gestuurd omdat zijn suiker te hoog was. “Daar konden ze verder niks vinden en werd ik naar huis gestuurd.” Pas een jaar of vier geleden ging Simon aan de medicatie. De pillen hadden echter niet het gewenste effect, vertelt Simon: “Ik werd depressief van de metformine  en mijn eetlust verdween. Het ging gewoon steeds slechter met me’. Simon dacht dat hij gezond at volgens de schijf van vijf en claims van de voedingsindustrie. “Dit bleek bij nadere bestudering helemaal niet zo gezond te zijn en ook de voedingsadviezen van de diëtiste losten niet de verwachte claims in. De Schijf van vijf werkt niet voor diabetici”, concludeert Simon.

“Ik werd depressief en mijn eetlust verdween”

Facebookgroep

In de facebookgroep van Je leefstijl als medicijn keek Simon eerst de kat uit de boom. Hij hoorde en las allemaal dingen die te mooi leken om waar te zijn. Langzamerhand ontstond er een heel nuttige dialoog met de groepsleden. “Ik leerde veel over voeding door goed te lezen en luisteren naar anderen. Het is een open gemeenschap zonder grenzen en dat helpt enorm”, aldus Simon. “Mijn leven is nu honderd procent in de plus: ik ben energieker, mijn enthousiasme is terug en het zonnetje schijnt elke dag!”

Het gehele gesprek tussen Wim Tilburgs, voorzitter Je leefstijl als medicijn en Simon Huisman kun je  hier terugzien.

“Mijn leven is nu honderd procent in de plus: ik ben energieker, mijn enthousiasme is terug en het zonnetje schijnt elke dag!”

“Leefstijlgeneeskunde is een blijvertje”

Op 11 oktober jl. overhandigde opsteller en lid van de raad van advies van onze Stichting Martijn van Winkelhof, het manifest Leefstijlgeneeskunde aan minister van VWS Bruno Bruins. Het manifest, ondertekend door zo’n 2000 betrokken uit diverse sectoren, pleit ervoor werk te maken van leefstijlgeneeskunde en een halt toe te roepen aan de sterk toenemende chronische ziektelast en oplopende zorgkosten. Volgens Bruins is leefstijlgeneeskunde een blijvertje. “Voor het bestrijden van diabetes type 2 is leefstijl het enige medicijn. Alle andere geneesmiddelen (pillen en insuline dus) verlagen wel de bloedglucose, maar laten de onderliggende problemen onaangeroerd en genezen daarom niet”, stelt het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) op haar site.

Met het manifest, de uitzending van EenVandaag en initiatieven zoals Je Leefstijl Als Medicijn groeit het draagvlak voor leefstijl als waardevol onderdeel van preventieve én curatieve zorg.

EenVandaag, dinsdag 16 oktober 18.15 uur, NPO 1.

 

Bovenstaande afbeelding en dit video verslag komen van de site van het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde NILG.

Klik hier voor de bron van de video en de afbeelding

 

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 willen Doorbreken.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes en Jonno Proudfoot.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Vanaf 18 juni is het nieuwe boek van Jonno Proudfoot beschikbaar De complete koohydraatarme keuken. Bestel het nu via deze link.

 

Diabetes 2 Doorbreken

Dit initiatief is verbonden met ons programma Diabetes2Doorbreken. Hier kun je er meer over lezen. 

 

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Radio eenvandaag Hanno Pijl en Ben van Ommen Leefstijl Als Medicijn

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest