Gefeliciteerd! In dit boek krijgt u in plaats van geneesmiddelen leefstijl op recept voorgeschreven. Het gaat om 4 zuilen van een gezonde leefstijl: voeding, beweging, stress en bioritme (slaap). Uiteraard scheppen de 2 andere zuilen, goede relaties en een positieve mindset, belangrijke voorwaarden voor een gewenste en succesvolle verbetering. De beschreven onderdelen krijgen ruimschoots aandacht vanuit historisch en medisch perspectief.

 

Het recept is uitgeschreven door Jacqui van Kemenade, een bevlogen huisarts uit Breda. Als kaderhuisarts diabetes heeft ze veel ervaring opgedaan met de mogelijkheden maar ook de beperkingen van medicatie. Geleidelijk aan heeft haar aandacht voor leefstijl meer body gekregen. Door het loslaten van haar eigen praktijk, is ze op dit gebied echt specialist geworden. Ze is in staat gebleken om de explosie aan kennis op dit gebied te filteren en te verwoorden in de Nederlandse taal. Dit doet ze op een persoonlijke en originele manier, waardoor ze de lezer aan de hand meeneemt en motiveert tot gedragsverandering.

Leefstijladviezen voor patiënten, zorgverleners en publieke en politieke organisaties

De leefstijladviezen zijn in eerste instantie opgeschreven voor (potentiële) patiënten. Het biedt hen nieuwe informatie die ertoe doet om de inhoud goed te begrijpen en in eigen tempo keuzes te maken. In feite is het boek ook geschikt voor de brede groep zorgverleners die leefstijl als interventie op kwalitatief hoog niveau willen aanbieden. Zij zullen meteen geprikkeld worden om zelf ervaring op te doen met de geboden adviezen. Publieke en politieke organisaties vinden een basis voor beleid dat bijdraagt aan een gezonde samenleving.

Leefstijlgeneeskunde

Dit boek komt op het juiste moment. Leefstijlgeneeskunde krijgt in snel tempo een breed draagvlak. Iedereen is doordrongen van het belang om chronische aandoeningen beter te voorkomen dan wel te behandelen met minder medicatie en een beter resultaat. Dit is de beste manier om de groei aan zorgkosten om te draaien en het tekort aan personeel het hoofd te bieden.

Wordt wakker

Jacqui eindigt dit boek met het woord ‘welterusten’. Goede slaap is inderdaad essentieel voor het verwerken en onthouden van de opgedane ideeën. De lezer zal versteld staan hoe inzichten kunnen veranderen en het verschil kunnen maken in kwaliteit van leven. Om de kracht van leefstijlgeneeskunde te waarderen en daadwerkelijk toe te passen past aan het begin van het boek de volgende oproep: ‘wordt wakker’.

Yvo Sijpkens, internist, Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag

Najaar 2019

Leefstijl op Recept Door Huisarts Jacqui van Kemenade

Leefstijl op recept is de titel van het nieuwe boek geschreven door huisarts Jacqui van Kemenade. Jacqui is ook secretaris van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Jacqui van Kemenade heeft op basis van honderden wetenschappelijke publicaties gesteund door haar eigen ervaring als huisarts een perfect boek geschreven.
Leefstijl op recept is een prettig leesbaar boek dat een gezonde leefstijl zonder overgewicht en diabetes voor iedereen bereikbaar maakt.
William Cortvriendt

Medicus en Auteur van onder meer "Hoe word ik 100" en "Lichter"

Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Leefstijl Als Medicijn Platform

Het leefstijl Als Medicijn Platform is een openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Maar ook delen we tips en beantwoorden we vragen over leefstijl en leefstijlgeneeskunde. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Video over de toepassing van leefstijlgeneeskunde

Tijdens deze lezing gehouden in Den Haag voor het Geneeskundig Gezelschap 's Gravenhage op 12 sept 2019 legt Dr. Yvo Sijpkens uit dat we door toepassing van de leefstijlgeneeskunde een betere zorg kunnen krijgen met minder complicaties en dat tegen veel lagere kosten.

 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

Koolhydraten, hyperinsulinemie en het insulineresistentiesyndroom

Samenvatting van dit artikel.

De afgelopen 50 jaar is consumptie van bewerkt voedsel met geraffineerde koolhydraten sterk toegenomen en is het gebruik van verzadigd vet afgenomen.

Door een verstoorde balans tussen honger en verzadiging en het alom beschikbare voedselaanbod worden steeds meer tussendoortjes gebruikt. Glucose- en insulinespiegels kunnen daardoor een groot deel van de dag verhoogd zijn, wat bijdraagt aan vetopslag en het ontstaan van insulineresistentie (IR). IR is vaak jaren subklinisch aanwezig, voordat viscerale obesitas en diabetes mellitus type 2 ontstaat. Leververvetting met een atherogeen lipidenprofiel draagt bij aan atherosclerotisch vaatlijden.

De behandeling bestaat primair uit gevarieerde voeding met natuurlijke vetten, eiwitten en slechts een beperkte hoeveelheid vezelrijke complexe koolhydraten. Door maximaal drie keer per dag te eten kan het lichaam overgaan op vetverbranding, waarbij ketonen als brandstof worden gebruikt. Deze aanpassing in de voeding biedt kansen voor betere preventie en behandeling van diabetes mellitus type 2 en atherosclerotisch vaatlijden en zal naar verwachting voor een sterke reductie in zorgkosten en gebruik van medicatie zorgen.

In de nabije toekomst komen we met een blogpost met meer inhoud uit dit zeer interessante artikel in FocusVasculair.

Tot die tijd kan je het gehele artikel als pdf lezen via deze link.

Interviews, lezingen, workshops en congressen

De (ervarings)deskundigen van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn geven vaak interviews of  treden op als spreker.

Kom Verder Ambassadeurs

Als je mensen ondersteunde zelfzorg wil verlenen of wil helpen met leefstijlaanpassingen betrek die dan zoveel mogelijk bij de besluitvorming rondom zulke projecten en trajecten. De Kom Verder Ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen die zijn opgeleid om mee te denken namens de groep van mensen die zij vertegenwoordigen.

Meer informatie over de Kom Verder Ambassadeurs vind je hier

Share This