Gefeliciteerd! In dit boek krijgt u in plaats van geneesmiddelen leefstijl op recept voorgeschreven. Het gaat om 4 zuilen van een gezonde leefstijl: voeding, beweging, stress en bioritme (slaap). Uiteraard scheppen de 2 andere zuilen, goede relaties en een positieve mindset, belangrijke voorwaarden voor een gewenste en succesvolle verbetering. De beschreven onderdelen krijgen ruimschoots aandacht vanuit historisch en medisch perspectief.

 

Het recept is uitgeschreven door Jacqui van Kemenade, een bevlogen huisarts uit Breda. Als kaderhuisarts diabetes heeft ze veel ervaring opgedaan met de mogelijkheden maar ook de beperkingen van medicatie. Geleidelijk aan heeft haar aandacht voor leefstijl meer body gekregen. Door het loslaten van haar eigen praktijk, is ze op dit gebied echt specialist geworden. Ze is in staat gebleken om de explosie aan kennis op dit gebied te filteren en te verwoorden in de Nederlandse taal. Dit doet ze op een persoonlijke en originele manier, waardoor ze de lezer aan de hand meeneemt en motiveert tot gedragsverandering.

Leefstijladviezen voor patiënten, zorgverleners en publieke en politieke organisaties

De leefstijladviezen zijn in eerste instantie opgeschreven voor (potentiële) patiënten. Het biedt hen nieuwe informatie die ertoe doet om de inhoud goed te begrijpen en in eigen tempo keuzes te maken. In feite is het boek ook geschikt voor de brede groep zorgverleners die leefstijl als interventie op kwalitatief hoog niveau willen aanbieden. Zij zullen meteen geprikkeld worden om zelf ervaring op te doen met de geboden adviezen. Publieke en politieke organisaties vinden een basis voor beleid dat bijdraagt aan een gezonde samenleving.

Leefstijlgeneeskunde

Dit boek komt op het juiste moment. Leefstijlgeneeskunde krijgt in snel tempo een breed draagvlak. Iedereen is doordrongen van het belang om chronische aandoeningen beter te voorkomen dan wel te behandelen met minder medicatie en een beter resultaat. Dit is de beste manier om de groei aan zorgkosten om te draaien en het tekort aan personeel het hoofd te bieden.

Wordt wakker

Jacqui eindigt dit boek met het woord ‘welterusten’. Goede slaap is inderdaad essentieel voor het verwerken en onthouden van de opgedane ideeën. De lezer zal versteld staan hoe inzichten kunnen veranderen en het verschil kunnen maken in kwaliteit van leven. Om de kracht van leefstijlgeneeskunde te waarderen en daadwerkelijk toe te passen past aan het begin van het boek de volgende oproep: ‘wordt wakker’.

Yvo Sijpkens, internist, Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag

Najaar 2019

Leefstijl op Recept Door Huisarts Jacqui van Kemenade

Leefstijl op recept is de titel van het nieuwe boek geschreven door huisarts Jacqui van Kemenade. Jacqui is ook secretaris van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Jacqui van Kemenade heeft op basis van honderden wetenschappelijke publicaties gesteund door haar eigen ervaring als huisarts een perfect boek geschreven.
Leefstijl op recept is een prettig leesbaar boek dat een gezonde leefstijl zonder overgewicht en diabetes voor iedereen bereikbaar maakt.
William Cortvriendt

Medicus en Auteur van onder meer "Hoe word ik 100" en "Lichter"

​Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Leefstijl en chronische ziekten - metabole dysfunctie

Een opname van ruim een uur waar Dr. Yvo Sijpkens uitlegt wat leefstijlgeneeskunde is. De rol van voeding en leefstijl bij het ontstaan maar ook weer beter maken van ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maligniteiten, dementie maar ook verbetering van je weerstand waardoor je beter beschermt bent tegen de ernstigere gevolgen bij een infectie door het Corona virus.

 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

Pin It on Pinterest