“Leefstijl als medicijn is geen dikkebultgeneeskunde”

Psychiater Oosterhoff is de weg kwijt

 

Psychiater Menno Oosterhoff is duidelijk de weg kwijt, zo blijkt uit zijn blog ‘Pondje, mondje’ op de website Medisch Contact (d.d. 21 september). Daarin stelt hij leefstijlgeneeskunde gelijk aan dikkebultgeneeskunde. Ook de stichting Je leefstijl als medicijn plaatst hij in de hoek van de opgeheven vingertjes.

Gezien de vele reacties op social media had Oosterhoff zich beter eerst even verdiept in plaats van uit de heup te schieten. Inmiddels zijn er veel reacties op Linkedin, Facebook en via twitter en is er ook contact geweest tussen Wim Tilburgs, voorzitter van de Stichting Je leefstijl als medicijn en Menno Oosterhoff. Laatstgenoemde geeft aan dat hij bereid is opnieuw te bloggen wanneer zijn achterdocht ten onrechte is.

Eigen schuld…

Oosterhoff, die -naar ik aanneem bij volle verstand- het manifest leefstijlgeneeskunde ondertekende, noemt zichzelf nu naïef. Na het plaatsen van zijn handtekening ging hij namelijk pas nadenken… en kwam toen tot de conclusie dat het leefstijlverandering gelijk moet worden gesteld aan het moraliseren van dikke mensen: eigen schuld, dikke bult. Bovendien vertelde kinderarts Carsten Lincke hem dat het een afleidingsmanoeuvre is. “De overheid laat legio middelen om gezondheid te bevorderen ongebruikt.” Juist ja, overheidsgeld voor het bestrijden van ziektes komt vrijwel uitsluitend ten goede aan de medisch zorgkosten, met bijvoorbeeld dure psychiaters. Die mogen al hun deskundigheid op patiënten loslaten en komen dan met dure, vaak permanente medicinale ‘oplossingen’ die bijvoorbeeld in het geval van diabetes type 2 niet verder komen dan symptoombestrijding. Daarom is het tijd voor echte oplossingen en in het geval van diabetes type 2 liggen die aantoonbaar en veel goedkoper buiten de zorg.

Je leefstijl als medicijn heeft in haar korte bestaan nul komma nul financiers en is er toch in geslaagd tientallen mensen van hun diabetes type 2 af te helpen met een leefstijladvies. Daar kun je van allerlei complotten achter zien: kijk gewoon naar de cijfers, neem kennis van onderstaande getuigenis filmpjes en verdiep je in de aanpak. Dan zie je dat mensen ‘hun leven terugkrijgen’, meer zelfvertrouwen, beter slapen, een gezonde trek ontwikkelen, zich beter kunnen concentreren en dat het aantal ontstekingen in en op het lichaam afneemt. Hun hormonale balans herstelt enzovoorts.

 Positieve boodschap

Overigens laat zijn uiterst loyale collega Christine Weenink in reactie op zijn blog weten dat ze met hem “geen positieve gezondheidspraatjes wil met als conclusie dat als je het niet redt, je nog een grotere looser bent…” Integendeel mensen met overgewicht en diabetes 2 worden eindelijk serieus genomen en niet weggestuurd met een driemaal daags middeltje en het spuiten van insuline. Je leefstijl als medicijn, verkondigt succesvol een positieve boodschap: door je leefstijl aan te passen krijg je weer grip op lichaam en geest. Je leefstijl aanpassen is geen straf. De beloning van een gezonde leefstijl smaakt zo mild dat je niet meer anders wilt. Ja echt, mensen kunnen hun gedrag veranderen en hun gezondheid positief beïnvloeden. Medici zoals Menno Oosterhoff zouden niet zo achterdochtig moeten zijn en ‘hun gezonde verstand’ moeten gebruiken. Ik kijk uit naar het volgende blog.

 

Clemens Vollebergh

Secretaris Je leefstijl als medicijn

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Radio eenvandaag Hanno Pijl en Ben van Ommen Leefstijl Als Medicijn

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest