Inge Trapt Door tegen diabetes type 2

Hallo, ik ben Inge Wijsman, voedingsdeskundige en journalist. Op deze site kan je regelmatig artikelen en/of video’s van mij verwachten.

Toen ik drie was riep ik tegen iedereen die het wilde horen dat ik later advocaat wilde worden. Dat was me waarschijnlijk ingefluisterd door mijn ouders want ik had geen idee wat een advocaat was. Ik heb in mijn carrière verschillende beroepen uitgeoefend, van lerares tot supermarktmanager, maar advocaat ben ik nooit geworden.

Hoewel… het Latijnse woord ‘advocare’ betekent letterlijk: oproepen, aanroepen. En dat is precies wat ik tegenwoordig doe.

Mijn expertise om met Storytelling verandering teweeg te brengen, mijn ervaringsdeskundigheid, de kennis vanuit mijn opleiding als voedingsdeskundige en de inzichten uit de diverse interviews door het land heb ik gebundeld in een missie:

Het vergroten van de bewustwording over de impact van leefstijl op onze gezondheid, en het verkleinen van de gezondheidskloof.

En hoe kom ik tot die missie?

Zo’n 13 jaar geleden vertelde de huisarts mij dat ik in de voorfase zat van diabetes. De adviezen van de diëtist pasten totaal niet bij mij, en ik had het gevoel dat ze me niet begreep. Voor mijn gevoel was ze zelf zo dun als een rietje. Bovendien, ik at niet anders dan mijn omgeving, dus het zou wel meevallen…toch? De personal trainer die ik in de arm had genomen, was heel gespierd, en had waarschijnlijk een heel lage vetmassa, dus die mensen stonden heel ver af van mijn leefwereld.

Dus bleef ik mijn oude eetgewoonten hanteren, en hielpen de uren in de sportschool niet om af te vallen. Het was niet zo prettig leven met mijn kop in het zand, maar ik zag geen alternatief. Tot ik drie jaar geleden voor de zoveelste ontsteking in mijn lijf bij de huisarts zat. Mijn bloed werd geprikt, en wat bleek: ik zat niet meer in de pre-diabetesfase. Ik hád nu diabetes. Ik schrok met rot. Zo erg dat ik meteen besloot om er alles aan te doen om er vanaf te geraken. Ik ben zelf gaan uitzoeken welke voeding bij me paste en welk effect het op mijn lichaam had. Veel minder geraffineerde koolhydraten eten, en van mijn suikerverslaving af geraken, bleken enkele sleutels die voor mij werkten. En ik ging (bijna) elke dag een wandeling maken van een uur. Twee jaar lang ging ik niet naar de huisarts. Toen ik een gezond BMI had, zocht ik hem terug op. De bloeduitslag gaf een normaal glucosegehalte aan. Elke keer als ik hem zie (dat is gelukkig niet zo vaak meer als vroeger) is hij verbaasd dat ik nog steeds deze leefstijl heb, mijn gewicht kan behouden en mijn bloedglucose onder controle heb. ‘Er zijn er niet veel die dat lukt, hoor’, zegt hij.

Nou…dat weet ik niet. Ik zie steeds meer mensen die hun diabetes omkeren met een gezonde leefstijl. Steeds meer mensen geraken door een verandering van leefstijl van allerlei andere aandoeningen af. Maar er zijn inderdaad nog veel mensen die blijven sukkelen. En daar wil ik iets aan doen. Want als ik het kan, dan kan een ander het ook! Ik ben geen supervrouw (al zou ik dat stiekem af en toe wel willen zijn), en ik heb geen kunstgrepen of heel bijzondere dingen gedaan. Ik eet anders dan vroeger, bewuster…maar vooral: ik eet lekker! Elke dag!

Ik ben ervan overtuigd dat er nog een hele wereld te winnen is op het gebied van bewustwording. Bij de gewone man en vrouw, maar zeker ook nog bij artsen en andere zorgprofessionals.

Want als ik één ding geleerd heb uit alle interviews die ik het afgelopen jaar heb gedaan, al fietsend door Nederland: er zijn heel veel goede initiatieven op gebied van leefstijlverbetering die hun effect bewijzen. Het ontbreekt ons niet aan enthousiaste leefstijlcoaches, gedreven professoren, en bevlogen onderzoekers.

Meer bewustwording, daar pleit ik voor. Daartoe roep ik op.

Oproepen betekent ook: mobiliseren, aansporen, teweegbrengen, inspireren, prikkelen.

En daar wil ik alle registers voor open trekken.

Ik bedenk nudgingprogramma’s; vriendelijke (zachte) duwtjes in de rug om organisaties, zorgprofessionals, bedrijven en overheden, maar ook individuen bewust te maken van het belang van leefstijlverandering. Ik ontwikkel daarvoor (maatwerk) podcasts, videoclips, webinars, presentaties,… Ik vlog over mijn belevenissen op https://www.facebook.com/IngeTraptDoor/, en schrijf artikelen op https://infoodshape.blogspot.com en mijn bedrijfspagina http://www.infoodshape.nl  wordt nog verder uitgewerkt.

Ik wil je wakker schudden.

Ik wil je brein kietelen.

Ik wil je af en toe tegen je schenen schoppen!

Liefst met een flinke dosis humor!

Hartelijke groeten, Inge.

Mijn ontmoeting met Inge Wijsman

Ik zag Inge Wijsman voor het eerst op LinkedIn en haar korte filmpjes sprongen mij direct in het oog. Toen zag ik ook nog eens dat ze bezig was met actie Inge Trapt Door Tegen Diabetes type 2 en ze was ook nog een journaliste. Goh dacht ik wat zou het toch mooi zijn als we samen kunnen trappen want we hebben dezelfde missie. Maar zoals ze in dit filmpje al heel duidelijk aangeeft soms ben ik misschien wel een beetje te enthousiast. Maar na samen een congres bezocht te hebben en flink overleg via telefoon mail en allerlei andere social media is deze pagina toch een mooi begin van onze samenwerking om diabetes de wereld uit te helpen. Met daarnaast ook nog eens dit schitterende filmpje met nog een heel belangrijke tip:

Heeft u aandelen in een bedrijf dat diabetesmedicatie maakt en verkoopt. Verkopen! Want wij gaan ons uiterste best doen om die omzet enorm te laten dalen.

Blog met artikelen geschreven door Inge Wijsman.

Wij van wc-eend, Slik niet alles voor zoete koek

Inge Wijsman laat in de artikel enkele methodes die de levensmiddelenindustrie en de farmaceuten gebruiken om de publieke opinie te beïnvloeden. Zo hebben ze het kenniscentrum voeding en suiker opgericht en eigenlijk is hun boodschap wij van de suikerlobby adviseren suiker. Slik niet alles voor zoete koek zegt Inge.

Lees meer