Tijdens het symposium dachten huisartsen en zorgverleners na over ‘Leefstijl Als Medicijn’                                  Foto’s met dank aan MyObjective Fotografie.

Op donderdag 6 juni heb ik samen met mijn medebestuurslid huisarts Jacqui van Kemenade 2 lezingen mogen verzorgen. In de ochtend een lezing in Ede tijdens het congres gezonde innovatie – suiker. Vervolgens door naar Stellendam waar we voor de zorggroep Haringvliet 2 lezingen gaven op het symposium Leefstijl Als Medicijn.

Zorggroep Haringvliet.

Het symposium was georganiseerd door Zorggroep Haringvliet waarbij 51 huisartsen op Goeree Overflakkee en Voorne-Putten zijn aangesloten. De zorggroep is een aanspreekpunt dat huisartsen, praktijkondersteuners en assistenten ondersteunt en ontzorgt. Bijvoorbeeld via scholing, onderlinge werkafspraken, het stimuleren van samenwerking in de keten, het verstrekken van informatie en het delen van kennis. Het uiteindelijke doel is is persoonsgerichte zorg voor iedere patiënt binnen het werkgebied, en dat zo vroegtijdig als mogelijk.

Symposium Leefstijl Als Medicijn.

Met Leefstijl Als Medicijn had Zorggroep Haringvliet een actueel thema te pakken voor het jaarlijks symposium. De opkomst was dan ook zeer goed. Niet alleen van huisartsen en praktijkondersteuners maar ook van praktijkassistenten. 

Er was veel interesse

blikt Francis Lugtenburg, directeur van de zorggroep, terug op de bijeenkomst.

Veel mensen waren druk aan het schrijven en foto’s aan het maken van wat de sneltekenaar op zijn digitaal papier zette. 

Men wilde duidelijk meer te weten komen. Het symposium bevatte dan ook een paar echte eyeopeners.

Lezing verzorgd door Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De eyeopeners kwamen voort uit de lezing door ondergetekende Wim Tilburgs en huisarts Jacqui van Kemenade. Ik citeer uit het artikel geschreven door Kees van Rixoort 

In twee dagen was diabetespatiënt Wim Tilburgs van de medicatie af. Hij vertelde zijn indrukwekkende verhaal tijden het symposium “Leefstijl als Medicijn” dat op donderdag 6 juni plaatsvond in het paviljoen van Zoet of Zout in Stellendam.  Aan de bezoekers die tussen de lezingen door een gezond diner voorgeschoteld kregen, vertelde Tilburgs hoe hij het voor elkaar kreeg om de medicatie vaarwel te kunnen zeggen. Door zijn leefstijl te veranderen.

Huisarts Jacqui van Kemenade over Leefstijlgeneeskunde

Na de opening met het persoonlijke verhaal van Wim Tilburgs mede uitgelegd aan de hand van een video gemaakt tijdens een radio uitzending met toelichting van hoogleraar Hanno Pijl en wetenschapper Ben van Ommen begon Jacqui met de medische toelichting waarom een leefstijlaanpak zo effectief is bij het merendeel van de mensen met diabetes type 2. Omdat Jacqui naast huisarts ook diabetes kaderarts is ze ook in haar dagelijks werk hiermee bezig binnen haar eigen zorggroep.

Uiteraard ging haar toelichting mede aan de hand van de pijlers voeding, beweging, stressreductie, bioritme en relaties/zingeving.

Maar zoals je in enkele van haar slides hieronder kan zien werd er veel aandacht gegeven aan de hormoonhuishouding, insuline, leptine, ghreline, incretine …….

Mens weer Centraal, baas over eigen gezondheid, e-Community, e-Health,  PGO, Coaching 

Het tweede deel van de lezing ging vooral over het aspect coaching. Eerst was een voordracht van een leefstijlcoach die gaat starten met het uitrollen van het Cool leefstijlprogramma. Een gecombineerde leefstijl interventie GLI waarmee Zorggroep Haringvliet in september mee van start gaat.

Daarna gaf ik een toelichting op onze e-Community op Facebook. 

Onze werkwijze heeft een aantal vaste elementen.

  • Regie: De deelnemer heeft de hoofdrol
  • Steun: Dagelijkse steun door de groep.
  • Inzicht: Kennis delen
  • Praktijk: Recepten en kookideeën, beweegtips
  • Motivatie: Successen vieren samen
  • Resultaten: ZWEM (Zaterdag Wegen En Meten) diabetes waardes kennen en delen. Dit wordt in de toekomst vervangen door een Persoonlijke GezondheidsOmgeving PGO.
  • Commitment: ZING (Zondagse Ingeving Naar Gezondheid)  
  • Community: Sociale structuur, vriendschappen, verbondenheid.

 

Ons boeken voor een evenement / lezing / symposium

Dan kunt u ons bereiken via e-mail [email protected] of [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Jacqui van Kemenade heeft op basis van honderden wetenschappelijke publicaties gesteund door haar eigen ervaring als huisarts een perfect boek geschreven.
Leefstijl op recept is een prettig leesbaar boek dat een gezonde leefstijl zonder overgewicht en diabetes voor iedereen bereikbaar maakt.
William Cortvriendt

Medicus en Auteur van onder meer "Hoe word ik 100" en "Lichter"

Meer artikelen geschreven door of over Jacqui van Kemenade

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

Leefstijl op Recept

Leefstijl op recept is de titel van het nieuwe boek geschreven door huisarts Jacqui van Kemenade. Jacqui is ook secretaris van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. De lezers van deze site kunnen zich inschrijven via het formulier hieronder en krijgen dan gedurende  deze zomer meer nieuws over het boek en krijgen de mogelijkheid om zich in te schrijven bij de voorverkoop zodra deze start. Dan zorgen we dat er voor onze leden een getekend exemplaar verstuurd wordt.

Over het boek:

Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu diabetes en obesitas wild om zich heen grijpen en we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent ons ziekterisico bepalen. Juiste voeding en leefstijl is dan ook een thema dat ons allemaal bezighoudt. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? We dreigen steeds weer terug te vallen op het oude adagium: minder eten en meer bewegen. Toch blijkt 99,5 procent van de mensen niet blijvend af te vallen met dit advies.

Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. Gezondheid wordt uiteindelijk bepaald door een duizelingwekkende hoeveelheid leefstijlfactoren. In Leefstijl op recept geeft huisarts Jacqui aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.

 

Vul onderstaand formulier in en je komt op de lijst voor het boek Leefstijl Op Recept Door Jacqui van Kemenade

Share This