Een project rond de school van haar kinderen inspireerde Marieke de Zwaan om van voeding te veranderen. Na enkele maanden kreeg ze niet alleen meer energie, maar bleef bovendien haar migraine weg. Inmiddels werkt ze als coach en voedingsadviseur. Veel chronische klachten hebben dezelfde oorzaak, aldus Marieke. We gooien ons systeem in de war.

‘Wat we wél eten is belangrijker dan wat we niet meer eten’

Het begon meestal ’s ochtends met nekkrampen en tintelende vingers. Dan wist ze het meestal al: migraine in aantocht. Het dagprogramma moest worden omgegooid. Vaak kwam het erop neer dat ze pillen slikte en in bed lag met de gordijnen dicht en dekens over haar heen, tot het wegtrok. Tijdens haar puberteit en studententijd in Delft was de migraine een onderdeel van Marieke de Zwaans leven. Vaak moest ze sociale activiteiten laten schieten. Autorijden kon gevaarlijk zijn. Ook toen ze later als ingenieur werkte en, weer later, met man en kinderen naar het buitenland vertrok hoorde de ziekte, soms vergezeld van paniekaanvallen, erbij. Er leek niets anders op te zitten dan accepteren dat migraine een onderdeel van haar leven was. Zat het immers ook niet in de familie? Er leek weinig tegen te doen.

Groentetuin

Toen Marieke in Perth, Australië, woonde lag er bij de basisschool van haar kinderen een braakliggend stuk land. Een vriendin wilde er een groentetuin van maken en trok haar mee in het project. “Wat daar vervolgens gebeurde was voor iedereen mindblowing”, zegt Marieke. Samen met andere ouders en met veel kinderen werden er groenten verbouwd. Marieke, van huis uit een foodie, ging gerechten van de groenten maken. De tuin (die nog steeds bestaat) werd een gemeenschapsproject, voedseleducatiegebied en ontmoetingsplaats in één. Via de tuin kwam Marieke in contact met leraren, boeren, artsen en wetenschappers die vanuit holistisch perspectief naar voeding en gezondheid keken. Marieke: “Wat je eet, waar de producten die je eet vandaan komen en hoe je gezondheid zich ontwikkelt hangen nauw samen.” De groentetuin inspireerde haar om van voedingspatroon te veranderen. Na enkele maanden kreeg ze meer energie. Toen deed ze nog een opvallende ontdekking, het aantal migraineaanvallen nam af. Marieke: “Dat was niet eens de insteek geweest. Maar het gebeurde toch.” Uiteindelijk raakte ze volledig van de migrainemedicatie af.

Bewerkt voedsel

De belangrijkste veranderingen die Marieke doorvoerde was nagenoeg stoppen met bewerkt voedsel gebruiken en het eten van heel veel groente. Marieke: “op die manier stimuleer je je immuunsysteem. Door veel groente te eten krijg je enorm veel voedingsstoffen in je lichaam die de weerstand ondersteunen. En door met bewerkt voedsel te stoppen ontlast je je lichaam. In het meeste voedsel dat nu wordt gegeten zitten veel schadelijke stoffen. Het gooit het natuurlijke lichaamssysteem in de war.”

Door met bewerkt voedsel te stoppen ontlast je je lichaam

Voeding en andere leefstijlkeuzes liggen aan de basis van veel chronische klachten, is Mariekes overtuiging. In haar geval uitte zich dat in migraine, maar bij iemand anders kunnen dat bijvoorbeeld darm- of huidproblemen zijn. Waar het voedsel vandaan komt is een belangrijke factor, zegt Marieke. “In plastic verpakte peultjes uit de supermarkt zijn echt anders dan vers geplukte peultjes van gezonde bodem.” Bij voorkeur eet Marieke groenten afkomstig rechtstreeks van de pluktuin bij haar in de buurt. “Als het over voeding gaat, gaat het vaak vooral over wat je niet moet of kunt eten. Maar wat we wél eten is wat mij betreft belangrijker.”

Missie

Na terugkomst in Nederland volgde Marieke een opleiding tot integraal leefstijl- en vitaliteitscoach bij MARK Academie. Ze werkt nu als zelfstandig coach, voedingsadviseur en spreker. Marieke: “Veel mensen kampen met chronische klachten. Tevergeefs doen ze er van alles aan om ervan af te komen. Mijn missie is jong en oud leren hoe ze naar een optimale gezondheid en balans kunnen toewerken.” Een belangrijke stap is dat mensen begrijpen wat de gevolgen van de gemaakte keuzes zijn. “Neem bijvoorbeeld gluten. Begrijp je het verhaal erachter? De tarwe die we nu eten is heel anders dan de tarwe van vroeger. Het is bewezen dat we de moderne tarwegluten moeilijk kunnen verdragen.” Bij veel inname ervan zijn problemen met de vertering bijna onvermijdelijk. Tegelijk krijgen we daarmee enorm veel koolhydraten binnen, en door de monocultuur waarmee de granen worden gekweekt juist weer veel te weinig andere voedingsstoffen.

Het is bewezen dat we de moderne tarwegluten moeilijk kunnen verdragen

De landbouw, voedingsindustrie en onze gezondheid hangen nauw samen, wil Marieke maar zeggen. Maar ook hoe de overheid en gezondheidszorg ermee omgaan spelen een rol. “Ongezond eten is vaak goedkoop en ligt overal voor het grijpen. We worden behandeld door artsen die vaak nauwelijks verstand van voeding hebben.” Doordat ze goed let op waar het voedsel vandaan komt, kan Marieke zelf vrijwel alles eten. “Of je mentaal in balans bent speelt uiteraard ook een grote rol in de gezondheid. Het is fijn als je jezelf niet van alles hoeft te ontzeggen. Het komt de levenskwaliteit ten goede.” Bij migraine en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Lees meer over de Facebookgroep Migraine en Leefstijl, waar (ex-)migrainepatiënten hun ervaringen uitwisselen

Marina Boeser FB groep migraine en leefstijl

Marina Boeser is initiatiefnemer van de Facebookgroep migraine en leefstijl. Net als Marieke heeft zij dankzij aanpassingen van haar voeding en leefstijl haar leven weer terug.
→ Lees het persoonlijke verhaal van Marina

migraine en leefstijl
Migraine en leefstjil hoe Marina Boeser haar leven terugkreeg

Meer achtergronden