Naar een doorbraak in de diabeteszorg!

Koolhydraatbeperkt werkt (khbw)

Met de gangbare behandeling is diabetes mellitus type 2 een progressieve ziekte. De  huidige dominante aanpak van diabetes (type2)  is gericht op de behandeling van een symptoom: een verhoogd bloedglucose. We zetten medicatie in om die te verlagen.  Het insuline niveau in het bloed blijft doorgaans hoog en het gewicht van de patiënt neemt als gevolg daarvan toe. Door gewichtstoename neemt vervolgens de insulineresistentie verder toe, stijgt de bloedglucosewaarde, wordt weer meer medicatie ingezet en komt de patiënt in een neerwaartse spiraal terecht. Dit is wat  diabetes een progressieve ziekte maakt. Er is echter een alternatief dat ook de oorzaak van diabetes (type2)  – de insulineresistentie- beïnvloedt.

Naar de oorzaak.

In de presentatie schetst Verkoelen de aanpak gericht op insulineresistentie: (drastische) koolhydraatbeperking en vermindering van medicatie, zo nodig aangevuld met andere leefstijlfactoren. DM2-patiënten bouwen hun medicatie af en doorbreken de progressieve spiraal van gewichtstoename en het onvermijdelijk lijkende insuline moeten gaan spuiten. Voor type 1 patiënten zijn lagere en meer stabiele bloedglucose waarden mogelijk. Voor beide groepen geldt dat complicaties niet of veel minder optreden.

Als het zo simpel is waarom gebeurt het dan niet?

  • Voeding wordt niet als medicijn gezien, de meeste professionals zijn onwetend.
  • In opleidingen is geen aandacht voor insulineresistentie en hyperinsulinemie, noch voor koolhydraatbeperkte voedingsadviezen.
  • De diabetesketenzorg is er niet op ingericht.
  • Leefstijl wijzigen is lastiger dan een pilletje.
  • En last but not least: de financiering van de zorg is hier niet op ingericht.

Harriët Verkoelen

Harriët Verkoelen is diëtist en diabetesverpleegkundige met 26 jaar ervaring in de diabeteszorg. Als expert in koolhydraatbeperkte voeding schreef ze de boeken ‘Andere gezonde voeding’, Echt afvallen doe je zo’ en ‘Afvallen met de Wet van Harriët’. In Nederland en België geeft ze haar geaccrediteerde bijscholing ‘Koolhydraatbeperking S,M,L. Welke maat heeft je cliënt?’ Daarin wordt uitgelegd hoe de medicatie bij Diabetes Mellitus type 2 moet worden afgebouwd. In haar eigen praktijk wordt van de DM2-patiënten 80% insulinevrij. Ook sulfonylureum tabletten en GLP-1-agonisten kunnen worden gestaakt.

Uitleg over diabetes 2 want ouderdomsdiabetes komt zelden voor, overgewichtdiabetes des te meer. Behandel overgewichtdiabetes met een dieet van minder koolhydraten. Dan heb je geen dikmakende medicijnen nodig.

Je Leefstijl Als Medicijn

Harriët Verkoelen past de pijler voeding toe zoals ook wij die toepassen maar die we ook zien bij andere leden van onze raad van advies zoals   Arts en Schrijver William CortvriendtProfessor Hanno Pijl, en onze medisch adviseur Yvo Sijpkens. Echter diabetes omkeren is meer dan voeding alleen ook is er aandacht nodig voor de overige pijlers van een gezonde leefstijl. Om mensen met diabetes hiermee te kunnen ondersteunen zijn ze van harte welkom in onze Facebookgroep Keer Diabetes Om met Je Leefstijl Als Medicijn.

Meer toelichting op het ketogeen dieet bij diabetes vind je in de artikelen hieronder.

 

Meer artikelen over het ketogeen dieet. 

Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is genomineerd voor de BID Positivity Awards, onderdeel van de Big Improvement Day.

De Awards zijn een prachtig initiatief: inspirerende organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren worden in het zonnetje gezet. Organisaties zoals – inderdaad – Je Leefstijl Als Medicijn!

 

Meer weten of deze oproep delen?

Lees hier ons verhaal.

Klik op de afbeelding hiernaast om te stemmen

Stem voor de BID positivity awards

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief