Naar een doorbraak in de diabeteszorg!

Koolhydraatbeperkt werkt (khbw)

Met de gangbare behandeling is diabetes mellitus type 2 een progressieve ziekte. De  huidige dominante aanpak van diabetes (type2)  is gericht op de behandeling van een symptoom: een verhoogd bloedglucose. We zetten medicatie in om die te verlagen.  Het insuline niveau in het bloed blijft doorgaans hoog en het gewicht van de patiënt neemt als gevolg daarvan toe. Door gewichtstoename neemt vervolgens de insulineresistentie verder toe, stijgt de bloedglucosewaarde, wordt weer meer medicatie ingezet en komt de patiënt in een neerwaartse spiraal terecht. Dit is wat  diabetes een progressieve ziekte maakt. Er is echter een alternatief dat ook de oorzaak van diabetes (type2)  – de insulineresistentie- beïnvloedt.

Naar de oorzaak.

In de presentatie schetst Verkoelen de aanpak gericht op insulineresistentie: (drastische) koolhydraatbeperking en vermindering van medicatie, zo nodig aangevuld met andere leefstijlfactoren. DM2-patiënten bouwen hun medicatie af en doorbreken de progressieve spiraal van gewichtstoename en het onvermijdelijk lijkende insuline moeten gaan spuiten. Voor type 1 patiënten zijn lagere en meer stabiele bloedglucose waarden mogelijk. Voor beide groepen geldt dat complicaties niet of veel minder optreden.

Als het zo simpel is waarom gebeurt het dan niet?

  • Voeding wordt niet als medicijn gezien, de meeste professionals zijn onwetend.
  • In opleidingen is geen aandacht voor insulineresistentie en hyperinsulinemie, noch voor koolhydraatbeperkte voedingsadviezen.
  • De diabetesketenzorg is er niet op ingericht.
  • Leefstijl wijzigen is lastiger dan een pilletje.
  • En last but not least: de financiering van de zorg is hier niet op ingericht.

Harriët Verkoelen

Harriët Verkoelen is diëtist en diabetesverpleegkundige met 26 jaar ervaring in de diabeteszorg. Als expert in koolhydraatbeperkte voeding schreef ze de boeken ‘Andere gezonde voeding’, Echt afvallen doe je zo’ en ‘Afvallen met de Wet van Harriët’. In Nederland en België geeft ze haar geaccrediteerde bijscholing ‘Koolhydraatbeperking S,M,L. Welke maat heeft je cliënt?’ Daarin wordt uitgelegd hoe de medicatie bij Diabetes Mellitus type 2 moet worden afgebouwd. In haar eigen praktijk wordt van de DM2-patiënten 80% insulinevrij. Ook sulfonylureum tabletten en GLP-1-agonisten kunnen worden gestaakt.

Uitleg over diabetes 2 want ouderdomsdiabetes komt zelden voor, overgewichtdiabetes des te meer. Behandel overgewichtdiabetes met een dieet van minder koolhydraten. Dan heb je geen dikmakende medicijnen nodig.

Je Leefstijl Als Medicijn

Harriët Verkoelen past de pijler voeding toe zoals ook wij die toepassen maar die we ook zien bij andere leden van onze raad van advies zoals   Arts en Schrijver William CortvriendtProfessor Hanno Pijl, en onze secretaris diabetes kaderhuisarts  en leefstijlartsJacqui van Kemenade. Echter diabetes omkeren is meer dan voeding alleen ook is er aandacht nodig voor de overige pijlers van een gezonde leefstijl. Om mensen met diabetes hiermee te kunnen ondersteunen zijn ze van harte welkom in onze Facebookgroep Keer Diabetes Om met Je Leefstijl Als Medicijn.

Meer toelichting op het ketogeen dieet bij diabetes vind je in de artikelen hieronder.

 

Meer artikelen geschreven door of over Jacqui van Kemenade

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

Samenwerking met Nutrita

Onderstaande berichten zijn verschenen op de website van onze samenwerkingspartner Nutrita. Een initiatief van onder andere Raphael Sirtoli Msc in moleculaire biologie en PhD kandidaat in Neurowetenschappen en lid van onze raad van advies. 

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

 

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline met een insulinepompje. Hij werd lid van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en kon dankzij voorlichting door de stichting en hulp vanuit de groep binnen enkele weken stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dankzij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels bijna 1.000 leden van deze groep toepassen.

 

Je Leefstijl Als Medicijn community op Facebook

Word ook lid van een van onze besloten coachingsgroepen onder medische supervisie op Facebook

Besloten Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren hun diabetes om te keren hun met leefstijl als medicijn

Besloten Facebookgroep voor iedereen die wil starten met het ketogeen dieet in combinatie met Intermittent Fasting 

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten op over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 2.032,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

 

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This