Samen met Wim en Lucie van der Well organiseert de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn de:

Leefstijl Reset Weken

De behaalde resultaten van de Stichting ‘Je Leefstijl als Medicijn’ bewijzen dat mensen met chronische aandoeningen gebaat zijn bij het veranderen van hun leefstijl. In de Leefstijl Reset Weken wordt aandacht geschonken aan de pijlers van ‘Je Leefstijl als Medicijn’ en kan je de kracht hiervan direct aan den lijve ervaren. Op de wereld kennen we enkele blauwe zones, dit zijn gebieden waar men langer en gezonder leeft dan de gemiddelde mens. Veel van de kenmerken van deze blauwe zones komen als pijlers terug bij ‘Je Leefstijl als Medicijn’ en sluiten naadloos aan bij onze leefstijl in Le Moulin de Badassat. In die gebieden zijn respect voor de natuur, aandacht voor het voedsel en respect en aandacht voor elkaar belangrijke aspecten. Het is bekend dat mensen die deel uitmaken van een gemeenschap waarin men respect en aandacht voor elkaar heeft langer leven dan de mensen die deze gemeenschapszin ontberen. Al deze aspecten vormen belangrijke uitgangspunten voor onze ‘Leefstijl Reset Weken’.

Voeding

Dagelijks zullen we met elkaar gezonde maaltijden bereiden die passen in het concept ‘Je Leefstijl als Medicijn’. Dus biologisch, koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk en met aandacht bereid. Deelnemers die hier weinig ervaring mee hebben zullen ervaren dat gezonde voeding ook heel lekker kan zijn. Het gezamenlijk eten aan een met aandacht gedekte tafel sluit hier naadloos bij aan.

 

Beweging

Bij een gezonde leefstijl hoort beweging. Dagelijks zal er onder begeleiding van Wim Tilburgs en/of Lucie gewandeld worden. Voor de liefhebbers wordt er ook een grote wandeling georganiseerd. Wim Tilburgs zal als Leefstijlcoach de wandelingen gebruiken om met een ieder die daarvoor openstaat coaching gesprekken te voeren over jouw leefstijl. Krachttraining is ook een belangrijke vorm van beweging, maar helaas hebben we geen sportschool in Badassat. Wel kan je je spieren trainen met behulp van een Kettle Bell. Ook zal onder begeleiding van Wim Tilburgs Tabata beoefend kunnen worden. Voor de die-hards is het mogelijk om het hout voor de komende winter te zagen, kloven, hakken en op te bergen. Dit laatste wordt uiteraard als een vrijwillige krachttraining aangeboden.

Stressreductie

Onze samenleving is een stressvolle samenleving geworden en ook het ontstressen is een belangrijk aspect van de ‘Leefstijl Reset Week’. Op zich is Le Moulin de Badassat al een energie gevende plek waarbij we de stress van mensen zien afvallen. Daarnaast wordt het een week waarin je van ons niets moet. Als er een activiteit is waar je om welke reden dan ook niet aan wilt deelnemen, dan ga je doen waar je op dat moment meer behoefte aan hebt. We plannen enkele meditaties in, maar als het liggen in de hangmat je op zo’n moment meer aanspreekt, ga dan in de hangmat liggen. Lucie zal met alle deelnemers een ontspannende massage inplannen. Onze ervaring is dat samen kokkerellen en daarna met elkaar aan tafel gaan een feest is. Afhankelijk van het weer zullen we zoveel als mogelijk buiten eten. We eten aan tafels voor 10 personen en bij 10 personen kunnen de gesprekken centraal gehouden worden. Keer op keer ervaren we dat in zulk soort weken dan een bedding ontstaat waarin ruimte is voor een ieder van ons en een openheid ontstaat waarin alles gezegd kan worden. Onze ervaring is dat de gezamenlijke maaltijden als waardevol ervaren worden. Soms doen die gesprekken de tijd vergeten en krijgt dat voorrang boven geplande activiteiten. Stress kan een gevolg zijn van vastzittende emoties en met behulp van de ‘Emotion Code’ kunnen deze afgenomen worden. Wim van der Well is gecertificeerd ‘Emotion Code Practitioner’ en hij zal deze week een presentatie/demonstratie geven.

 

Bioritme circadiaans ritme

We hebben allemaal ons eigen bioritme, dat mogelijk bepaald wordt door de kunstmatige verlichting en een wekker. Van nature stond de mens op als het licht werd en ging men slapen als het donker werd. Voor sommigen van jullie zal dit ook een vakantieweek zijn waarin slaap ingehaald gaat worden. Diegenen die opstaan als het licht wordt, zullen samen met Wim Tilburgs een vroege wandeling kunnen doen. Diegenen die wat langer blijven liggen, kunnen wat later met Lucie mee. Jij voelt het beste wat bij je past en daarom is het motto dat jij het bepaalt. Aan de eettafel zullen ongetwijfeld de mooiste gesprekken gaan ontstaan en wij weten dat sommigen het dan moeilijk vinden om de eerste te zijn die zegt naar bed te willen gaan. Luister deze week goed naar je eigen bioritme en ga naar bed wanneer je wilt en blijf niet zitten omdat anderen blijven zitten.

Relaties – Zingeving – Liefde

Leven en relaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben relaties met onze partner, onze familie, onze vrienden, onze buren, onze collega’s en noem maar op. Dikwijls zijn er zoveel negatieve ervaringen dat we het gevoelige hart van de ander zelfs niet meer kunnen ontmoeten. De meesten van ons beginnen deze week zonder dat we een gezamenlijk verleden hebben. Onze ervaring is dat juist dan de mooiste ontmoetingen plaats kunnen vinden. Er is geen verleden dat in de weg staat. Het ervaren van zulke ontmoetingen geeft mogelijk ruimte om ook anders naar andere relaties te kunnen kijken, waardoor ruimte ontstaat.

Initiatieven vanuit de groep

Deze weken willen we graag ruimte bieden aan initiatieven vanuit de groep. Onze ervaring is dat in iedere groep deelnemers zijn die interessante zaken kunnen en willen delen met de andere deelnemers. Dikwijls wordt dat dan als kers op de taart ervaren en wij nodigen jullie uit jullie kennis en/of ervaring met de anderen te willen delen.

Aan het eind van de week ga je uitgerust en met kennis over gezond leven naar huis

 

Download hier de uitgebreide brochure van de Leefstijl Reset Week

 

De Leefstijl Reset Week is bewust heel kleinschalig, zodat we alle aandacht kunnen schenken aan jouw persoonlijke leefstijlplan.
We zijn met 4 begeleiders. Saïda en Wim Tilburgs, leefstijl- en voedingscoaches namens de stichting Je Leefstijl Als Medicijn en Lucie en Wim van der Well waarbij wij te gast zijn in hun prachtig gerestaureerde watermolen.
De Leefstijl Reset Week biedt ruimte aan 6 deelnemers, dus meld je snel aan.

 

Wanneer is de eerste Leefstijl Reset Week?

De eerste Leefstijl Reset Week is vanaf zaterdag 15 juni tot zaterdag 22 juni 2019.
Jullie worden zaterdag 15 juni 2019 verwacht vanaf 16:00 uur.
De Leefstijl Reset Week begint om 19:00 uur met een gezamenlijke avondmaaltijd.
Zaterdag 22 juni vertrekt een ieder uiterlijk 10:00 uur na het ontbijt.
Voor deze week zijn nog 4 van de 6 plaatsen beschikbaar.

 

Wanneer is de tweede Leefstijl Reset Week?

De tweede Leefstijl Reset Week is vanaf zaterdag 29 juni tot zaterdag 6 juli 2019.
Jullie worden zaterdag 29 juni 2019 verwacht vanaf 16:00 uur.
De Leefstijl Reset Week begint om 19:00 uur met een gezamenlijke avondmaaltijd.
Zaterdag 6 juli vertrekt een ieder uiterlijk 10:00 uur na het ontbijt.
Deze week is volgeboekt

 

Wat kost het?

Voor de Leefstijl Reset Week betaal je € 850,-.

Wat is inbegrepen?

7 nachten, verblijf in een 2-persoonskamer met eigen badkamer en toilet.
Alle maaltijden en drankjes gedurende het verblijf.
Persoonlijke coachingsgesprekken met Leefstijlcoach Wim Tilburgs
Ontspannende massage door Lucie.

Wat is niet inbegrepen?

De reis naar Le Moulin de Badassat.
Eventuele uitstapjes in de middag en/of op de woensdag.
De woensdag is een vrije dag en daarom zijn de lunch en avondmaaltijd op woensdag niet inbegrepen.
Reisverzekering.
Annuleringsverzekering.

Betalingscondities

Na je aanmelding verzoeken we je € 425 (50%)  te voldoen.
Begin mei 2019 vragen we je binnen 14 dagen het restant van € 425,- (50%) te voldoen.
Bij annulering wordt het restant niet in rekening gebracht, de betalingen worden echter niet gerestitueerd.
Bij annulering mag je je plaats door een vervang(st)er laten innemen.

Download hier de uitgebreide brochure van de Leefstijl Reset Week

 

Wil je deelnemen aan een van de Leefstijl Reset Weken vul dan onderstaand formulier in.

Heb je een vraag? Mail dan naar: info@badassat.nl

Over Le Moulin de Badassat

We verblijven deze week in Le Moulin de Badassat in Château-Chervix (Haute-Vienne).
Het ligt ongeveer 900 km onder Utrecht, midden in de natuur en ver weg van het massatoerisme. Het is kleinschalig, sfeervol, rust en energie gevend. In de grote tuin (2,5 ha) kan je in alle rust genieten van de natuur en wegdromen bij het geklater van het beekje.

We zijn te gast bij Lucie en Wim van der Well.
Zij hebben van Le Moulin de Badassat een plek gemaakt waar gasten zich direct thuis voelen.

www.badassat.nl

Le Moulin de Badassat

Sfeerimpressies van het prachtige Le Moulin de Badassat

Klik op de foto’s om deze vergroot weer te geven.

Samenwerking met Nutrita

Onderstaande berichten zijn verschenen op de website van onze samenwerkingspartner Nutrita. Een initiatief van onder andere Raphael Sirtoli Msc in moleculaire biologie en PhD kandidaat in Neurowetenschappen en lid van onze raad van advies. 

 

Meer artikelen geschreven door Jacqui van Kemenade

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

Wetenschappelijke aanbevelingen

Beste Wim,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Diabetes Reset’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl

Professor Hanno Pijl

Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie , Leids Universitair Medisch Centrum / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Geachte Heer Tilburgs,

Ik schrijf u deze brief om uw projectaanvraag “Diabetes Reset” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.

“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.

Hartelijke groet,

Ben van Ommen

Ben van Ommen

Principal Scientist Systeem Biologie & Leefstijl als Medicijn, TNO

Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet  is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een  dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.

Professor Reginald Deschepper

Medisch antropoloog , Vrij Universiteit Brussel / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Share This