Leefstijlboeken

Over de diverse aspecten van leefstijl en leefstijlgeneeskunde zijn inspirerende boeken geschreven. De leefstijlboeken die wij aanbevelen worden onderschreven door (ervarings-)deskundigen van een gezonde leefstijl. Er zijn boeken met concrete handvatten om meer grip te krijgen op jouw aandoening. Daarnaast zijn er verscheidene kookboeken met heerlijke gezonde recepten. op deze pagina geven we een overzicht van deze boeken. Via de link kan je de boeken aanschaffen bij Bol.com, onze stichting ontvangt daarvoor een kleine bijdrage.

Over een aantal boeken hebben we een recensie geschreven. Benieuwd naar de boekrecensies?

Periodiek vasten – Vast wel

Ontdek de magie van periodiek vasten

Met Vast wel! ontdek je de magie van periodiek vasten. Je leert hoe je door minder vaak te eten, nuchter te bewegen en anders te ademen juist méér energie krijgt.
Periodiek vasten is geen dieet, maar eerder een manier van leven. Je vast zestien uur en eet twee tot drie goede maaltijden in de overige acht uur. Kortom, de 16:8 methode. Door zo te eten stimuleer jij je lichaam om je vetvoorraad als brandstof in te zetten in plaats van dit als ballast te zien. Je krijgt door vasten meer energie, kunt lekkerder sporten, je hormonen komen beter in balans en je lichaam heeft zestien uur rust van je spijsvertering en begint daardoor aan een grote schoonmaak. Zelfs op celniveau.

Leefstijlgeneeskunde – positieve gezondheid – Machteld Huber

Nuttige handboeken voor zorgprofessionals om leefstijlgeneeskunde toe te passen in hun eigen praktijk. Leefstijlgeneeskunde past in elke fase van de gezondheidszorg, van preventie van chronische ziektes tot onderdeel van de behandeling. Deze boeken richten zich dan ook op alle zorgprofessionals: van medisch specialisten, huisartsen en praktijkondersteuners, tot paramedici, verpleegkundigen en leefstijlcoaches. Het startpunt om leefstijlgeneeskunde zorgbreed in te zetten.

Alledaags wonderlijk leven – via leefstijl op weg naar gezondheid en geluk

Dit populairwetenschappelijke leefstijlboek bevat een rijk kleurenpalet aan kennis, adviezen en positieve boodschappen. Gezond leven gekoppeld aan positieve gezondheid, positieve psychologie, energie, natuur, gezond oud worden, voeding, beweging, slaap, houding, stress en pijn. Lees dit boek als je wilt weten hoe je van het alledaagse leven een wonderlijk leven kunt maken. Jaap Wonders is revalidatiewetenschapper, fysiotherapeut, leefstijltherapeut en docent en neemt je mee in de wonderlijke kunst van het alledaagse leven.

Inspirerend boek, met humor geschreven, voor iedereen die meer wil weten over de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl en meteen aan de slag wil om leefstijlveranderingen toe te passen. Zeer motiverend!

Drs. Chris Otten – Huisarts en leefstijlprofessional
Waar kan ik dit leefstijlboek bestellen?

‘Alledaags wonderlijk leven’ van auteur Jaap Wonders is te bestellen op onze ledensite.

Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? Lieneke van de Griendt over ware genezing

Lieneke van de Griendt, huisarts sinds 1995, constateert dat veel patiënten met chronische aandoeningen ondanks alle medische inspanningen niet genezen. Zij krijgen medicijnen voorgeschreven die symptomen onderdrukken, maar ze blijven chronisch ziek en moeten vaak de rest van hun leven medicijnen blijven slikken. Maar wat gaat er eigenlijk precies mis in hun lichaam en waarom gebeurt dit? Als we dat weten, zouden we dan ook zonder medicijnen de gezondheid kunnen verbeteren van patiënten met chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten, multiple sclerose, reuma, schildklierproblemen of zelfs psychische klachten?

Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? is een must voor iedere arts die zich afvraagt of het voorschrijven van medicijnen wel bijdraagt aan ware genezing. Door terug te grijpen op basisvakken van de medische opleiding (zoals biochemie, fysiologie en immunologie) en het bestuderen van een nieuw vak – het microbioom (de gezonde darmbacteriën) – gaat Lieneke van de Griendt op zoek naar de antwoorden. Dankzij haar transparante taal en heldere uitleg is dit boek zeer interessant voor de patiënt die de juiste beslissingen wil nemen voor zijn of haar eigen natuurlijk herstel.

Gezonde samenleving – van GezondDorp naar Gezondland

Hoe pas je je levensstijl aan om zo vitaal mogelijk oud te worden? Welke belangrijke rol speelt voeding daarin en waarom? Van GezondDorp naar GezondLand geeft antwoord op deze vragen. Het bevat de basisprincipes van deze gezonde leefstijl, recepten en handige dagmenu’s. Het belang van een koolhydraatarme leefstijl met gezonde vetten wordt uitvoerig uitgelegd.

GezondDorp is het unieke project van de artsen Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk, de auteurs van het boek. Het Brabantse dorp Leende werd door ze meegenomen in een gemeenschappelijke gezondheidsbeweging. In het boek delen de oprichters, deelnemers en lokale ondernemers van GezondDorp Leende hun ervaring en enthousiasme. Hun praktijkverhalen en favoriete recepten helpen jou om ook deze leefstijl te omarmen en de regie kunt nemen over je eigen gezondheid. Zie hier meer informatie over het project van GezondDorp naar GezondLand.

Het e-book

Andere kost – Jaap Seidell

Jaap Seidell en Jutka Halberstadt bespreken in dit boek de bittere noodzaak van een verandering van het voedselsysteem. Wat moet er gezamenlijk opgepakt worden maar vooral ook wat kan je zelf doen? Wat is er nodig om te komen tot een gezonde leefomgeving?

Mentale gezondheid – Bram Bakker, de dwarse (ex)-psychiater

Bram Bakker (1963) is en vindt zichzelf een dwarse psychiater. Hij timmert in de media aan de weg als coach, columnist, schrijver (van ruim tien boeken) en cabaretier. In het boek Geluk uit een potje heeft hij terecht kritiek op het voorschrijven en slikken van veel psychofarmaca. Hij generaliseert medicatie, maar bedoelt eigenlijk alleen antidepressiva, anti-ADHD en angstmedicatie. De schuld ligt bij de farmaceutische industrie, te veel voorschrijvende huisartsen en slecht wetenschappelijk onderzoek.

Bakker is ook fel tegen de internationale diagnostische criteria. Hij is zeer positief over elektroshock en geeft een goed overzicht van de verschillende groepen medicatie, aandoeningen en bijwerkingen, Hij rondt af met een volledig niet-kritisch overzicht van andere therapievormen, zoals EMDR, mindfulness, runningtherapie, voeding, supplementen en planten. Het boek heeft een onevenwichtige balans tussen kritische en ophemelende ideeën over therapie in de psychiatrie.

Op de pagina van Bram Bakker op deze site vind je markante uitspraken en enkele video’s.

Leefstijladvies van huisars Tamara de Weijer

Tamara de Weijer is huisarts in hart en nieren. Ze is opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam en heeft zich in de loop van de jaren steeds meer gespecialiseerd in leefstijlgeneeskunde, in het bijzonder bij metabole aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten. Tamara zet voeding en leefstijl in waar mogelijk, en schrijft pillen voor waar nodig. Ze is oprichter van Arts en Leefstijl, een snel groeiende vereniging van zorgprofessionals. Als het aan Tamara en Arts en Leefstijl ligt, zijn leefstijlinterventies (waar mogelijk) tussen nu en tien jaar de eerste behandeloptie bij chronische aandoeningen.

In Het Leefstijlboek deelt huisarts Tamara de Weijer praktische tips om je na vier weken fitter te voelen, een sterkere weerstand op te bouwen en bovenal lekker in je vel te zitten. Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. Met het door dokter Tamara ontwikkelde Leefstijlkompas vertelt zij op een toegankelijke manier over de thema’s bewegen, ontspanning, slaap en voeding. Daarnaast bevat het boek 30 heerlijke recepten en diverse ervaringsverhalen. Ook is er aandacht voor de mentale kant, met thema’s als sociale verbinding, gedragsverandering en zingeving. Kortom: alles voor meer balans en een gezondere ‘jij’!

Het Leefstijlboek is de opvolger van haar bestsellers Eet Beter in 28 dagen en Eet Beter voor je maag en darmen.

Persoonlijk leefstijlplan – voor een gezond en gelukkig leven – Richard de Leth

Investeer in jezelf, Richard de Leth helpt je met dit boek jouw gezondheid te versterken. Hij legt uit hoe je een gelukkiger en waardevoller leven kan leiden. Naast zijn filosofie over een gezonde leefstijl, behandelt hij ook onderwerpen als zingeving, gedrag en mindset.

Met zijn Persoonlijk Leefstijlplan heeft De Leth een methode ontwikkeld waarmee iedereen ‘op maat’ de regie over zijn of haar eigen lichaam en leven krijgt. Het boek Persoonlijk leefstijlplan, voor een gezond en gelukkig leven biedt:

  • Inzicht in de noodzaak te ‘investeren in jezelf’
  • De vier belangrijkste gezondheidspijlers. Voeding, beweging, ontspanning en mindset
  • Tien leefstijlregels waarmee je direct aan de slag kunt 

Gezondheid en tandheelkunde – het geheim van gezonde voeding zit in de… tanden

Voeding & Fysieke Degeneratie is het dikke onderzoeks/reisverslag (560 pagina’s) met honderden foto’s, in groot formaat (23 x 29,5 cm), van Weston A. Price, tandarts, onderzoeker, kaakchirurg maar bovenal visionair. In de dertiger jaren van de vorige eeuw reisde hij bijna 10 jaar lang de hele wereld over om de geheimen van gezonde mensen te ontdekken.

Deze tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen: wat was hun geheim? Op zijn zoektocht reisde Price naar honderden steden in 14 landen. Hij bezocht enkele van de meest afgelegen gebieden ter wereld. Hij zag perfecte tandbogen, weinig of geen tandbederf, een hoge weerstand tegen tuberculose en een perfecte gezondheid bij mensen die inheemse voeding aten.

Price kwam erachter dat bij deze mensen als zij in aanraking kwamen met modern voedsel zoals witmeel, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden: cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis en een lage weerstand tegen tuberculose.

Price legde in woord en beeld zowel de eeuwenoude wijsheid die leidde tot perfecte gezondheid vast, als het lichamelijke verval dat volgde op de overschakeling naar modern, bewerkt voedsel. Een belangwekkende studie, gebundeld in dit boek.

Een schokkend en indrukwekkend werk over de negatieve gevolgen van moderne, bewerkte voeding voor de gezondheid.

Lees hier het artikel Weston A. Price – De Indiana Jones van de gezonde voeding door Daan de Wit

Voedingswetenschap – klassiekers van Tim Noakes en Jonno Proudfoot

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk, geschreven door de Zuid-Afrikaanse professor Tim Noakes en Jonno Proudfoot. Tim Noakes is emeritus hoogleraar in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij het Banting Dieet. Bij de stichting zijn gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten. Jonno Proudfoot publiceerde bovendien De complete koolhydraatarme keuken. Bestel het via deze link.

Weet wat je eet – Daan de Wit

Daan de Wit (1969) is journalist en verslaggever voor televisie, documentaire en geschreven media. Eerder publiceerde hij twee onderzoeksjournalistieke boeken voor uitgeverij Lemniscaat: De Volgende Oorlog en Dossier Mexicaanse griep. Op basis van Weet wat je eet geeft De Wit lezingen en consulten en ontwikkelde hij een format voor een serie televisiereportages.

In Weet wat je eet gaat Daan op zoek naar het geheim van de oudste kennis over gezonde voeding en neemt hij de lezer mee in de voetsporen van voedselwetenschapper Weston Price die 80 jaar geleden de wereld over ging op zoek naar het geheim van gezonde volken. De kennis van Price wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het resultaat is een nieuwe manier van voeden waardoor je niet alleen lekker en voldoende eet, maar die ook ziekte voorkomt en zelfs geneest.

Weet wat je eet is de weerslag van journalistiek onderzoek naar gezonde voeding. Het boek is goed onderbouwd met 40 pagina’s voetnoten en wordt aanbevolen door deskundigen op het gebied van voeding. Het is erg volledig en leest prettig.

Ook van Daan de Wit: De cholesterolmythe, een nieuwe visie op het ontstaan, voorkomen en omkeren van hart- en vaatziekten.

Keto-boeken

Het ketogeen dieet is in 1920 ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie. Bij hardnekkige aanvallen kan het dieet worden ingezet om de epilepsie onder controle te houden. Inmiddels wordt steeds duidelijk dat het dieet ook voor andere ziekten kan worden ingezet. Maar wat is het ketogeen dieet nou precies? En wat kan het voor jou betekenen? Er bestaan verschillende boeken over.

Lees ook de ultieme keto-kids van Je Leefstijl Als Medicijn

Kookboeken

Koolhydraatarme recepten uit Oahns Kitchen

Koolhydraatarme Recepten. Mooi vormgegeven. Met weekmenu’s. Al jaren bestseller. 5 koolhydraatarme kookboeken van foodblogger Oanh’s Kitchen. 100% glutenvrij en suikervrij

Wil je op een simpele en leuke manier gezond en koolhydraatarm eten? Wil je je BMI verlagen? Dan zijn deze kookboeken iets voor jou! Koolhydraatarme recepten uit Oanh’s Kitchen is een kookboek waarin een hoop nieuwe en mijn all time favourite recepten zijn gebundeld. Met 192 pagina’s staan er genoeg recepten in voor elk moment van de dag. Van broodjes tot soepjes en van smakelijk pasta tot heerlijke desserts! Bij de recepten staat het aantal koolhydraten vermeld, zodat je dit zelf niet meer uit hoeft te rekenen. Ik hoop dat mijn inspiratie ook jou inspireert om met plezier te koken en te genieten van koolhydraatarm eten! Deel 1 in de serie van 5 koolhydraatarme kookboeken uit Oanh’s Kitchen


De visie van Pascale Naessens

Pascale Naessens is een bestsellerauteur in België en het boegbeeld van pure en gezonde voeding. Ze werkt samen met toonaangevende wetenschappers. Haar visie:

De klassieke voedingsleer promoot veel koolhydraten en weinig vet, terwijl de nieuwe visie het omgekeerde aanbeveelt: minder koolhydraten en de herwaardering van de vetten. Deze progressieve visie op voeding zie je overal in de wereld opkomen en wint aan terrein. Gerenommeerde onderzoekers en deskundigen komen met meer en meer studies die aantonen dat minder snelle koolhydraten en meer vet (olijfolie) positieve gevolgen hebben op het lichaamsgewicht, diabetes, cholesterolniveau en hart- en vaatziekten.

Op papier en voor sommigen zijn veel koolhydraten misschien wel oké, maar voor mij en voor zoveel anderen vormen die een groot probleem! Mijn lichaam kan niet overweg met zoveel snelle en geraffineerde koolhydraten, ik raak verstrikt in de valkuilen ervan, want ze zijn sterk belonend. Op die manier raak ik er heel snel afhankelijk van en mijn hormonen slaan op hol. Datzelfde probleem ervaren heel veel mensen en dat ligt aan de basis van overgewicht en diabetes type 2.

Al 20 jaar eet ik geen snelle koolhydraten meer en heb ik geen problemen meer met mijn gewicht, of verslavend eetgedrag. Ik heb heel veel energie en al jaren zwaait mijn dokter met mijn uitstekende bloedwaarden. Dat geldt ook voor mijn man.

Voor mij dus geen overdaad aan snelle koolhydraten, maar een evenwichtige verdeling tussen vetten, proteïnen en goede bronnen van koolhydraten. Daar voel ik me al jaren uitstekend bij en blijkbaar ook heel veel mensen die overstappen naar deze manier van eten. Velen mailen mij dat ze meer energie hebben en zonder moeite heel wat kilo’s zijn verloren. ‘Dit kunnen we makkelijk volhouden’, lees ik vaak. Lezers getuigen ook over een positief effect op chronische kwalen zoals hoge cholesterol, diabetes type 2, maag- en darmaandoeningen, chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma-aandoeningen, …

Bekijk zeker ook het gesprek dat ze had met Professor Hanno Pijl. De moeite waard, net als haar prachtige boeken.

Diabetes type 2

Diabetes omkeren met prof. Hanno Pijl

Hanno Pijl is endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is al jaren een adviseur van Je Leefstijl Als Medicijn. Daarnaast schreef hij samen met diëtist en journalist Karine Hoenderdos enkele toegankelijke boeken over leefstijlgeneeskunde.

“Mijn passie voor leefstijl en voeding stamt uit de spreekkamer. Er komt een tsunami van leefstijlgerelateerde chronische ziektes op ons af die worden veroorzaakt door een samenspraak van erfelijke aanleg en een verkeerde leefstijl. Ons ‘westerse’ voedingspatroon speelt daarbij een grote rol.”

Hanno Pijl

Over het boek Diabetes Type 2 maak jezelf beter:

Met een vroegtijdige diagnose, behandeling en met leefstijlaanpassingen kan diabetes type 2 worden voorkomen en zelfs teruggedraaid. Dit boek helpt je daarbij met behulp van een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan. Volg de adviezen op en je krijgt meer energie, wordt slanker en je bloedsuikers verbeteren waardoor je medicijngebruik afneemt.

Overgewicht en obesitas

Hoe de epidemie van overwicht heeft kunnen gebeuren – de analyse van William Cortvriendt

Ook de behandeling van kanker is niet compleet zonder leefstijladvies. We weten veel over de relatie tussen onze omgeving en leefstijl, en kwaadaardige aandoeningen. Daarbij kunnen we denken aan roken, te veel alcohol, radioactieve straling, zonnebrand, fijnstof en kankerverwekkende stoffen, waaronder het via de verf van onze straaljagers bekend geworden chroom-6. Betrekkelijk nieuw zijn de inzichten dat factoren zoals gebrek aan lichaamsbeweging, industrieel bewerkte voeding, suiker, overgewicht, diabetes type 2, chronische stress en een tekort aan vitamine D het risico op kanker sterk verhogen. Een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, komt zelfs tot de conclusie dat 90 procent van alle gevallen van kanker direct veroorzaakt wordt door de leefstijl en onze  omgeving.

William Cortvriendt (1956) is medicus en bestsellerauteur van onder meer Hoe word je 100, Lichter en KANKERVRIJ. Hij kan terugzien op een veelzijdige loopbaan met leidinggevende en adviserende functies in de gezondheidszorg bij zowel overheden als het bedrijfsleven in diverse landen. Zijn bijzondere interesse ligt op het gebied van de oorzaken van de chronische westerse ziektebeelden waaraan ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland en België lijden. Hij benoemt daarbij overgewicht en obesitas als kanaries in de kolenmijn – aandoeningen die waarschuwen dat er in de naaste toekomst waarschijnlijk ernstige gezondheidsproblemen zullen ontstaan.

William beschrijft zijn analyses op basis de medische vakliteratuur. In 2016 schokte hij de medische wereld door in de door zes miljoen mensen bekeken televisieserie Hoe word ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. William zorgde ervoor dat veel deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse welvaartsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes – binnen 5 maanden volledig herstelden en zich weer gezond voelden. De medicatie zoals insuline, middelen tegen hoge bloeddruk, pijnstillers en cholesterolverlagers kon worden afgebouwd of zelfs helemaal gestopt.

In zijn boek Lichter analyseert William hoe de epidemie van overgewicht en obesitas heeft kunnen gebeuren. Uit de analyse van de oorzaken trekt hij ook de logische conclusies over de juiste maatregelen die overgewicht en obesitas niet alleen tijdelijk aanpakken of voorkomen, maar deze ook voorgoed laten verdwijnen. En zonder dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieetproducten hoeft aan te schaffen.

VET Belangrijk – Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum

Rennie Fopma, een van de teamleden van Diabetes 1 In Eigen Hand, schreef de onderstaande recensie.

Het boek “Vet Belangrijk” is een must read voor een ieder met én zonder overgewicht die de verantwoordelijkheid op zich (wil) nemen voor zijn of haar eigen gezondheid. Er wordt uitgebreid informatie en uitleg gegeven over onder meer de werking van verschillende hormonen.

  • Dr. Mariëtte Boon (1988) is internist in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum en promoveerde in 2014 cum laude met haar onderzoek naar bruin vet, ‘goed vet’ dat bijdraagt aan de verbranding.
  • Professor Liesbeth van Rossum (1975) is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Ze is eveneens cum laude gepromoveerd en is internationaal expert op het gebied van obesitas en stresshormonen.

Er zijn veel fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. Vet is een cruciaal onderdeel van je lichaam. Het produceert hormonen, communiceert met je hersenen en levert energie. Hoewel je zonder vetweefsel niet zou kunnen leven, bestaan er over dit orgaan – ja, vet is een orgaan – veel vooroordelen. Overgewicht en obesitas vormen wereldwijd een groot probleem, maar in tegenstelling tot wat menigeen denkt zijn te veel eten en te weinig bewegen lang niet de enige oorzaken daarvan. De werking van ons vet is vele malen complexer.

In hun verhelderende en onderhoudende boek behandelen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum de laatste wetenschappelijke inzichten over lichaamsvet en (over)gewicht en brengen ze de vele factoren in kaart die hierop van invloed zijn: van slaap tot stress en van erfelijke aanleg tot medicijngebruik, en tal van andere verborgen dikmakers.

VET BELANGRIJK laat zien hoe vet écht werkt en is een aanrader voor iedereen die wil weten hoe je op een slimme en effectieve manier een gezond gewicht kunt bereiken én behouden.

Bedankt

Wanneer je via onze link naar de website van bol.com gaat, ontvangt Stichting Je Leefstijl Als Medicijn een commissie op al je aankopen. Dus zelfs als je het boek niet koopt maar iets anders, ontvangen wij een commissie. Met die commissie kunnen wij een deel van onze kosten betalen. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een ANBI een algemeen nut beogende instelling. De bestuurders ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.
Wil je ons steunen via een donatie klik dan hier.