Leefstijl boeken

Op deze pagina vind je een selectie boeken die je helpt je leefstijl als medicijn in te zetten bij het voorkomen -en zelfs genezen- van ziektes. De gezonde leefstijlboeken die wij hier aanbevelen sluiten allemaal aan bij de visie van (ervarings) deskundigen op het gebied van een gezonde leefstijl.

Professor. Dr. Hanno Pijl

Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. 

Mijn passie voor leefstijl en voeding stamt uit de spreekkamer. Er komt een tsunami van leefstijlgerelateerde chronische ziektes op ons af die worden veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Ons “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol.

Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon deze ziektes kan voorkomen en omkeren. We weten bovendien steeds beter dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van veel andere chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker.

De pagina van Hanno Pijl.

Over het boek Diabetes Type 2 maak jezelf beter.

Een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassingen kunnen diabetes type 2 voorkomen en zelfs terugdraaien. Dit boek helpt je hierbij met behulp van een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan. Volg deze adviezen op en je krijgt meer energie, je wordt slanker en je bloedsuikers verbeteren waardoor je medicijngebruik afneemt.

‘Diabetes 2? Maak jezelf beter!’geeft veel informatie over de nieuwste inzichten van de ziekte, adviezen over voeding en natuurlijk veel smakelijke recepten. Zo krijg je diabetes type 2 onder controle.

Het boek is geschreven samen met Karine Hoenderdos.

Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Ze schreef onder meer de boeken ‘PuurGezond! – slank in 8 stappen’ en ‘Eet meer! en is redacteur en columnist voor nieuwsvoordietisten.nl en puurgezond.nl

Pascale Naessens is de best verkopende auteur van België en is daar het boegbeeld van de pure en gezonde voeding. In haar programma’s spreek ze ook regelmatig met toonaangevende wetenschappers.

De visie van Pascale Naessens

De klassieke voedingsleer promoot veel koolhydraten en weinig vet, terwijl de nieuwe visie het omgekeerde aanbeveelt: minder koolhydraten en de herwaardering van de vetten. Deze progressieve visie op voeding zie je overal in de wereld opkomen en wint aan terrein. Gerenommeerde onderzoekers en deskundigen komen met meer en meer studies die aantonen dat minder snelle koolhydraten en meer vet (olijfolie) positieve gevolgen hebben op het lichaamsgewicht, diabetes, cholesterolniveau en hart- en vaatziekten.

Op papier en voor sommigen zijn veel koolhydraten misschien wel oké, maar voor mij en voor zoveel anderen vormen die een groot probleem! Mijn lichaam kan niet overweg met zoveel snelle en geraffineerde koolhydraten, ik raak verstrikt in de valkuilen ervan, want ze zijn sterk belonend. Op die manier raak ik er heel snel afhankelijk van en mijn hormonen slaan op hol. Datzelfde probleem ervaren heel veel mensen en dat ligt aan de basis van overgewicht en diabetes type 2.
Al 20 jaar eet ik geen snelle koolhydraten meer en heb ik geen problemen meer met mijn gewicht, of verslavend eetgedrag. Ik heb heel veel energie en al jaren zwaait mijn dokter met mijn uitstekende bloedwaarden. Dat geldt ook voor mijn man.

Voor mij dus geen overdaad aan snelle koolhydraten, maar een evenwichtige verdeling tussen vetten, proteïnen en goede bronnen van koolhydraten. Daar voel ik me al jaren uitstekend bij en blijkbaar ook heel veel mensen die overstappen naar deze manier van eten. Velen mailen mij dat ze meer energie hebben en zonder moeite heel wat kilo’s zijn verloren. ‘Dit kunnen we makkelijk volhouden’, lees ik vaak. Lezers getuigen ook over een positief effect op chronische kwalen zoals hoge cholesterol, diabetes type 2, maag- en darmaandoeningen, chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma-aandoeningen, …

Bekijk zeker ook nog eens haar gesprek dat ze had met Professor Hanno Pijl. Zeker de moeite waard net als haar prachtige boeken.

Arts en bestsellerschrijver William Cortvriendt.

William Cortvriendt (1956) is arts en kan terugzien op een veelzijdige loopbaan met leidinggevende en adviserende functies op het gebied van de gezondheidszorg bij zowel overheden als het bedrijfsleven in diverse landen. Zijn bijzondere interesse ligt op het gebied van de oorzaken van de chronische Westerse ziektebeelden waaraan ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland en België lijden. Hij benoemt daarbij overgewicht en obesitas als de kanaries in de kolenmijn. Aandoeningen die waarschuwen dat er in de naaste toekomst waarschijnlijk ernstige gezondheidsproblemen zullen ontstaan.

William beschrijft zijn analyses op basis van feiten die naar voren zijn gekomen uit gepubliceerd onderzoek in de medische vakliteratuur. In 2016 schokte hij de medische wereld door in de door zes miljoen mensen bekeken televisieserie Hoe wordt ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. William zorgde ervoor dat de deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse welvaartsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes – binnen 5 maanden vaak volledig herstelden en zich weer gezond voelden. De medicatie zoals insuline, middelen tegen hoge bloeddruk, pijnstillers en cholesterolverlagers kon worden afgebouwd of zelfs helemaal gestopt.

In zijn nieuwe boek Lichter analyseert William stap voor stap hoe de epidemie van overgewicht en obesitas heeft kunnen gebeuren. Uit de analyse van de oorzaken trekt William ook de logische conclusies over de juiste maatregelen die overgewicht en obesitas niet alleen tijdelijk aanpakken of voorkomen, maar deze ook voorgoed laten verdwijnen. En dit zonder dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieet producten hoeft aan te schaffen.

Eindelijk!

Pagina van William Cortvriendt

Boeken aanbevolen door sportarts Hans van Kuijk – Gezond Dorp Leende

Hans van Kuijk heeft het LCHF concept dat hij in GezondDorp Leende toepast leren kennen op een congres in Kaapstad mede georganiseerd door Professor Tim Noakes. Tim Noakes is een marathonloper en een  bewegingswetenschapper met een A1 status die meer dan 750 wetenschappelijke boeken en artikelen heeft gepresenteerd.

Het boek de Real Meal Revolutie is wat hij alle deelnemers aanraad om te lezen.

 

In ‘De Real Meal Revolutie’ leggen professor Noakes, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet – ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie. Met de praktische tips en smaakvolle, robuuste recepten in ‘De Real Meal Revolutie’ kom je van je suiker- en koolhydraatverslaving af. Zo helpt dit boek je een revolutie tot stand te brengen: een gezonder, energieker leven door gewoon weer écht te eten.

In “Super eten voor superkinderen’ geven Tim Noakes, Jonno Proudfoot en Bridget Surtees antwoorden op vragen die elke ouder met opgroeiende kinderen zich stelt. Wat moet ik vandaag weer koken? Wat voor voedingsstoffen – en op wat voor leeftijd – hebben mijn kinderen nodig? Hoe kan ik mijn kinderen gezond laten eten van gerechten waar ik zelf ook van geniet? Antwoorden op dit soort vragen, praktische tips, wetenschappelijke informatie en recepten waarin plezier in lekker en gezond eten vooropstaat, maken dit boek de ultieme gids om samen te genieten.

Voor meer informatie over het project GezondDorp kun je terecht op de pagina over dit geweldige initiatief.

Cardioloog Dr. Aseem Malhotra

Door Jamie Oliver beschreven als een bron van inspiratie, internationaal vermaard cardioloog en auteur van de best seller The Pioppi Diet, Dr Aseem Malhotra is één van de invloedrijkste en bekendste campagnevoerders op het gebied van gezondheid en een pionier van de leefstijlgeneeskunde beweging in het VK. Hij publiceert regelmatig in wetenschappelijke medische tijdschriften en kranten zoals de Guardian, de Telegraph en de Daily Mail en hij is regelmatig te zien en te horen op radio en tv in zijn campagne tegen suiker en om de schadelijkheid van overmatig geneesmiddelgebruik onder de aandacht te brengen. Zijn documentaire “The big fat fix” beleefde zijn première in het Britse parlement. Hij is woordvoerder van de Academy of Medical Royal Colleges Obesity en Choosing Wisely stuurgroepen en werd in 2015 het jongste lid dat ooit benoemd werd tot de Raad van Toezicht van gezondheids Denktank, The King’s Fund. In 2016 werd hij door Debretts genoemd als een van de meest invloedrijke personen in de medische wetenschap in het VK.

We worden continu gewaarschuwd voor onze gezondheid: we mogen geen verzadigde vetten eten, we moeten gezonde voeding kopen en ons vooral in het zweet werken in de sportschool. En toch neemt de kans op obesitas al jaren toe, met – daardoor – diabetes type-2, kanker, dementie en hartkwalen op de loer.In het piepkleine Italiaanse dorp Pioppi leven de mensen eenvoudig, maar toch lang en gezond. Er is geen sportschool, geen supermarkt, het eten is er verrukkelijk en ze genieten er van het leven.

Het Pioppi dieet is hierop gebaseerd. Er is gebruikgemaakt van de wijsheden van deze opvallend lang levende populatie en daar zijn enkele medisch en voedingsgerelateerde onderzoeken aan toegevoegd. Het resultaat is een praktisch en helder verhaal waarbij oude dieetmythen van tafel zijn geveegd en vervangen door een eenvoudig plan voor een nieuwe levensstijl.
Dit is geen dieet of levensstijl waarbij je ‘nee’ moet zeggen tegen de dingen die je lekker vindt. Je hoeft ook geen uren achter elkaar te sporten. In slechts drie weken zal Het Pioppi-dieet je helpen om simpele, haalbare en duurzame veranderingen door te voeren in hoe je eet, slaapt en beweegt – veranderingen die voor ons allemaal, hoe druk we het ook hebben, haalbaar zijn.

Daan de Wit weet wat je eet.

Daan de Wit (1969) is journalist en verslaggever voor televisie, documentaire en geschreven media. Eerder publiceerde hij twee onderzoeksjournalistieke boeken voor uitgeverij Lemniscaat: De Volgende Oorlog en Dossier Mexicaanse griep. Op basis van Weet wat je eet geeft De Wit lezingen en consulten en ontwikkelde hij een format voor een serie televisiereportages.

In Weet wat je eet gaat Daan op zoek naar het geheim van de oudste kennis over gezonde voeding en neemt hij de lezer mee in de voetsporen van voedselwetenschapper Weston Price die 80 jaar geleden de wereld dover ging, op zoek naar het geheim van gezonde volken. Price ontdekte het geheim en tegenwoordig zien we hoe deze kennis wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het resultaat is een nieuwe manier van voeden waardoor je niet alleen lekker en voldoende eet, maar ook ziekte voorkomt en zelfs geneest.

Weet wat je eet is de weerslag van onafhankelijk journalistiek onderzoek naar gezonde voeding. Het boek is goed onderbouwd met 40 pagina’s voetnoten en wordt aanbevolen door de beste deskundigen op het gebied van voeding. Maar ook door gewone lezers omdat het prettig leest en zo volledig is.

Op de pagina van Daan de Wit kun je meer lezen over en ook bekijken over Daan zelf maar ook wat interessante stukken uit zijn boek lezen.

Weston A. Price

het basisboek over voeding en het voorkomen van ziekten

Het dikke onderzoeks/reisverslag (560 pag.) met honderden foto’s, in groot formaat (23 x 29,5 cm) met harde kaft van Weston A. Price, tandarts, onderzoeker, kaakchirurg maar bovenal visionair, die in de dertiger jaren bijna 10 jaar lang de gehele wereld over reisde om de geheimen van gezonde mensen te ontdekken.

Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen:
wat was hún geheim? Op zijn zoektocht reisde dr. Price naar honderden steden in 14 landen. Hij bezocht enkele van de meest afgelegen gebieden ter wereld. Hij zag perfecte tandbogen, weinig of geen tandbederf, een hoge weerstand tegen tuberculose en een perfecte gezondheid bij mensen die hun inheemse voeding aten.

Dr. Price kwam erachter dat bij deze mensen, als zij in aanraking kwamen met modern voedsel als witmeel, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden: cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis en een lage weerstand tegen tuberculose.

Dr. Price legde in woord en beeld zowel de eeuwenoude wijsheid die leidde tot perfecte gezondheid vast, als het lichamelijke verval dat volgde op de overschakeling naar modern, bewerkt voedsel. Een belangwekkende studie, gebundeld in dit boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’.

Een schokkend en indrukwekkend werk over de negatieve gevolgen van moderne, bewerkte voeding voor de gezondheid.

Lees hier het artikel Weston A. Price – De Indiana Jones van de gezonde voeding door Daan de Wit

Bram Bakker de dwarse psychiater.

Bram Bakker (1963) is, en vindt zichzelf, een dwarse psychiater. Hij timmert in de media aan de weg als coach, columnist, schrijver (ruim tien boeken) en momenteel als cabaretier in ‘Geen Paniek’. In heb boek geluk uit een potje heeft hij terecht kritiek op het te veel voorschrijven en slikken van psychofarmaca. Hij generaliseert alle medicatie, maar bedoelt eigenlijk alleen antidepressiva, anti-ADHD en angstmedicatie. De schuld ligt bij de farmaceutische industrie, teveel voorschrijvende huisartsen en slecht wetenschappelijk onderzoek. Hij is ook fel tegen de internationale diagnostische criteria. Vervolgens enige casuïstiek waarbij de betrokkenen juist uitstekend op pillen reageerden. Hij is zeer positief over elektroshock en geeft een goed overzicht over de verschillende groepen medicatie, aandoeningen en bijwerkingen en rondt af met een volledig niet-kritisch overzicht van andere therapievormen, zoals EMDR, mindfulness, runningtherapie, voeding, supplementen en planten. Het boek heeft een onevenwichtige balans tussen kritische en ophemelende ideeën over therapie in de psychiatrie.

Op de pagina van Bram Bakker hier op de site vind je meer markante uitspraken en wat leuke video’s met Bram.

Professor Michiel Korthals

Michiel Korthals (1949) heeft aan de universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Heidelberg de studies filosofie, antropologie, sociologie en Duits gevolgd. Tussen 1993 en 2014 was hij hoogleraar aan de universiteit van Wageningen.

Michiel Korthals is de voorzitter van de stichting Foundation for the Restoration of European Ecosystems. (FREE). Deze stichting zet zich in voor natuurbehoud door natuurlijke begrazing.

Samenvatting

Eten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Maar wat stoppen we precies in onze mond? En is het niet zo dat uitbuiting, extreem over- gewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen, maar de vraag is: hoe dan?
In Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen en ontwikkelt hij een model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen. Directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen staan daarin centraal.
Goed eten draait om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel.

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is in 1920 ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie. Wanneer er sprake is van hardnekkige aanvallen, kan dit dieet ingezet worden om de epilepsie onder controle te houden. Maar het dieet wordt steeds populairder. Naar mate de jaren verstrijken wordt duidelijk dat het dieet ook voor andere ziekten ingezet kan worden. Maar wat is het ketogene dieet nou precies? En wat kan het voor jou betekenen? Lees het artikel voor het antwoord.

Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video's maar ook delen we recepten en motiveren en steunen we elkaar. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en zijn daarnaast ook flink afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn wordt dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13