Peter Woninck, een 57-jarige informaticus uit Bovenkarspel, is haast een schoolvoorbeeld van een patiënt die zich niet gehoord voelt bij de zorgverleners, en zelf doorzet – tegen alle adviezen in – om de werkelijke oorzaak van zijn gezondheidsklachten te achterhalen. Gelukkig maar, want sinds hij weet wat er werkelijk aan de hand is, voelt hij zich door zijn leefstijlaanpassingen stukken beter. Helaas is er kostbare tijd verloren gegaan, en is er (onomkeerbare) schade ontstaan in zijn lichaam. ‘Maar door mijn nieuwe leefstijl zijn de complicaties in ieder geval beheersbaar’, aldus Peter. Hij deelt zijn verhaal omdat hij het belangrijk vindt dat andere mensen daardoor gestimuleerd kunnen worden om niet klakkeloos aan te nemen wat de zorgverlener zegt. ‘Luister eens wat meer naar jezelf en wat minder naar anderen’, is zijn goede raad.

Peter, die werkte als informaticus, viel in 2001 uit door concentratieproblemen en ernstige vermoeidheidsklachten. De huisarts deed diverse onderzoeken maar die leverden geen resultaat op, en de klachten bleven. Via de arbodienst werd in de richting van een burn-out gezocht, en Peter doorliep het hele traject van cognitieve gedragstherapie. Het resultaat was dat hij zich alleen maar zieker ging voelen. Maar Peter gaf niet op. ‘Ik ben toen blijven aangeven dat ik mij niet goed voelde en dat er iets met mijn lijf aan de hand was. Maar men bleef volharden in de diagnose van psychische klachten. Op een gegeven moment ga dat je zelf nog geloven ook. En je krijgt vanzelf psychische klachten als er niet naar je geluisterd wordt.’

Coma

Het ging van kwaad tot erger; Peter werd steeds zieker, en vond nergens gehoor. In oktober 2014 werd Peter door een buurman gevonden, liggend op de grond…in coma. Peter werd in allerijl met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. ‘Tot op heden kan ik mij er nog steeds niets van herinneren. Ik werd wakker op de IC, hoe lang ik in coma heb gelegen weet ik ook niet.’ De diagnose die gesteld werd: verlate diabetes 1 met ernstige complicaties aan zenuwen, ogen en nieren. Na een week in het ziekenhuis, werd Peter naar huis gestuurd met een insulinevoorschrift en een dieet op zak met veel koolhydraten en tussendoortjes, en weinig vetten. Veel bewegen zit er voor Peter niet in vanwege de neuropathie.  (Neuropathie is het niet goed functioneren van een of meer zenuwen)

Verkeerde diagnose

‘Al heel snel kreeg ik zware hypo’s van heel weinig insuline;  4 eenheden NovoRapid bij de maaltijden en 16 eenheden Levemir langwerkend in de avond. Gelukkig voelde ik het wel goed aankomen als het mis ging. Ik had dus wel degelijk eigen insuline in mijn lijf. Toch bleef het ziekenhuis volharden in insulinetherapie. In die tijd ben ik een echte overlever geweest. De kilo’s vlogen eraan en daar word je dan ook nog op aangesproken’, zegt Peter. Na ruim twee jaar kwam men er achter dat hij helemaal geen diabetes type 1 had.  ‘En dat terwijl een simpele bloedtest volstaat om dit vast te stellen’, aldus de verbolgen informaticus. ‘Na twee jaar insuline spuiten met alle ellende van dien mocht ik over op Metformine. Dat was al een hele vooruitgang. Maar lekker spul is het zeker niet. Ik had toen een tv-programma gezien over het omkeren van diabetes, en dat sprak mij aan.’

Pillen afbouwen

Peter besloot het heft zoveel mogelijk in eigen hand te nemen. ‘Op dat moment wordt Google je beste vriend want als je aan deze zoektocht begint, kom je heel veel tegen.’ Een glucosemeter had hij al dus ging hij aan de slag: veel meten, voeding aanpassen en pillen afbouwen. Dat lukte in 3 weken tijd. ‘Uit mijn de omgeving heb ik in het begin wel de nodige aarzelende reacties gehad maar nu men ziet dat het werkt, valt dat kwartje wel. De praktijkondersteuner van de HA staat er positief tegenover, ze weet ook heel goed wie Hanno Pijl is en kent zijn boeken. Dat praat een stuk makkelijker.’ Maar Peter hoort ook heel andere geluiden van mensen bij andere huisartsen. ‘Ik ben behoorlijk selfmade in dit traject maar voor veel mensen is een extra steuntje welkom. Ik heb zelf inmiddels ook al diverse mensen mogen ondersteunen in dit traject.’

Over de resultaten die Peter met zijn leefstijlveranderingen heeft geboekt, zegt hij: ‘Ik voel mij absoluut veel beter maar er zijn nog wel de complicaties zoals de neuropathie, oogklachten en nierschade waardoor bloeddruk ook een probleem is.’ Met zijn ervaring kan Peter uitstekend zijn steentje bijdragen door te reageren op anderen in de besloten groep Diabetes Reset Met Leefstijl Als Medicijn. ‘Maar het moet uiteindelijk toch uit de patiënt zelf komen. Als de echte wil er is lukt het, ook tegen de verdrukking in. Pushen helpt niet.’

Voor Peter zelf is de belangrijkste drijfveer om zijn nieuwe leefstijl door te zetten: ‘de wil om de complicaties in ieder geval beheersbaar te houden.’ Aan anderen die een zoektocht beginnen om door middel van leefstijl hun aandoening aan te pakken, geeft hij het advies: ‘Volg je hart en luister eens wat meer naar jezelf en wat minder naar anderen.’

Wil jij net als Peter je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn?

Wordt dan net als Peter lid van onze Facebookgroep en dan geven we je alle kennis en ondersteuning die nodig is om er ook vanaf te komen. En dan kan ook jij zeggen ik ben weer baas over mijn eigen gezondheid.

Diabetes Reset met Je Leefstijl Als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Sponsoring en ondersteuning

Wij hebben een ambitieuze missie om de tsunami van Leefstijlgebonden ziekten die nu op ons afkomt om te keren. Dit is echter een enorme klus en dat kunnen wij niet alleen.

Lees meer

Keer diabetes om met het ketogeen dieet

Deze week maar eens de stoute schoenen aangetrokken en ik ben gestart met het uitzenden van live video's via de Facebook groep Leefstijl als medicijn platform. Keer diabetes om met het ketogeen dieet Een van de video's had als onderwerp mijn persoonlijke ervaringen...

Lees meer

Diabetes reset wandelingen in Helmond

Diabetes Reset wandelingen elke zaterdagochtend in Helmond. Voor mensen met Diabetes type 2 en/of veel overgewicht waarin we onderweg gezellig kletsend elkaar gaan helpen om diabetes om te keren en gewicht te verliezen aan de hand van je leefstijl als medicijn. Het is geheel vrijblijvend en iedereen mag meelopen.

Lees meer

Van honger naar diabetes

Hanno Pijl, Wim Tilburgs en Eline Lescher geven voorlichting over de invloed van onze genen en leefomgeving op de ontstaanswijze van diabetes. Wat doet onze maatschappij aan deze trend in het aantal diabetespatiënten? Sluit dit wel aan op de behoefte van de maatschappij? Deze, en andere vragen worden hier beantwoord.

Lees meer

Goed afvallen is vet verliezen en spieren opbouwen

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en wil er wat aan doen. Mij is het gelukt om blijvend 40 kilo af te vallen. Wat zijn mijn ervaringen en wat is de mening van de deskundigen op deze site. Ik weet zeker dat dit artikel ook jou kan helpen in je streven naar een goed gewicht en goede gezondheid.

Lees meer

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in om ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline door middel van een insulinepompje. Hij is lid geworden van de Facebookgroep Diabetes Reset met Je Leefstijl Als Medicijn en is dank zij de voorlichting door de stichting en de hulp vanuit de groep binnen enkele weken kunnen stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dank zij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels ruim 500 leden van deze groep toepassen. We baseren ons hierbij op de Banting Methode om de leden de overstap naar dit dieet te kunnen laten maken en het een deel te maken van hun leefstijl.

Diabetes Reset met Leefstijl als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Sponsoring en Ondersteuning

Als Stichting Je Leefstijl als Medicijn hebben we ambitieuze doelen om het aantal mensen met leefstijlgerelateerde ziekten terug te dringen door in samenwerking tussen wetenschap artsen en zorgvragers te komen tot een nieuwe gezondheidszorg 2.0. Via onze online ondersteuning hebben we al honderden mensen zonder verdere kosten geholpen hun leefstijlgerelateerde ziekte om te keren.

Evidence based Ehealth: mitigatie chronische ziektelast tegen extreem weinig kosten

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.