In een nieuw seizoen van Dokters van Morgen (NPO 1) komen bijzondere patiëntverhalen aan bod. De eerste aflevering, aanstaande woensdag, staat in het teken van bloeddruk.

In deze aflevering delen Durk en Janny hun verbluffende resultaten. Hoe wisten zij, na 20 jaar bloeddrukverlagers slikken, met een gezondere levensstijl binnen twee weken van deze medicatie af te komen? Ook vertelt de zwangere Anneloes haar verhaal. Als gevolg van een torenhoge bloeddruk kreeg zij tijdens haar eerste zwangerschap ernstige complicaties. Ze beviel noodgedwongen met 28 weken van haar zoontje. Nu ze zwanger is van haar tweede wordt ze nauwgezet gevolgd door het MUMC in Maastricht om herhaling te voorkomen.

Hoge bloeddruk: waarom kan dat schadelijk zijn, en wat kun je zelf doen? Woensdag 25 november om 21.35 uur bij AVROTROS op NPO 1. Dokters van morgen

 

Dokter Jon Brouwers:

 

1,2 miljoen Nederlanders met een hoge bloeddruk die niet weten dat ze kunnen genezen met hun leefstijl als Medicijn.

 

Tegenstijdige informatie over vlees en zout de visie van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Op het oog lijkt het of onze adviezen tegenstrijdig zijn en dat zijn ze op sommige punten ook maar er is ook een grote parallel. Zowel de methode die wij toepassen, gebaseerd op de inzichten van onze Raad van Advies onder leiding van onze medisch adviseur Dr. Yvo Sijpkens, en de methode van Dokter Jon Brouwer zijn ten eerste gebaseerd op het overschakelen van zwaar bewerkte voeding naar natuurlijke voeding. Zodra men stopt met het eten van deze voeding uit pakjes en zakjes zal men gezondheidswinst behalen. Daarnaast is leefstijl als medicijn meer dan voeding alleen. Het gaat ook over de overige pijlers die in harmonie moeten zijn. Dus op het gebied van beweging, slaap en bioritme, ontspannen en het vermijden van stress, je relaties in je omgeving (stad, dorp), maar liefde en zingeving zijn belangrijke pijlers om gezond en vitaal te worden en of te blijven.

Lees voor meer achtergrond over de gezondheidsrisico’s van ultrabewerkt voedsel onze review van een groot wetenschappelijk onderzoek – Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken.

Ketogeen, vegetarisch, LCHF, Paleo, Pioppi, Banting Schijf van vijf, wat is nou de juiste keuze?

Zelfs in de uitzendingen in het verleden van de programma’s van Dokters van Morgen en ook Radar zien we mensen successen boeken met verschillende soorten van diëten. Welke keuze moet je dan uiteindelijk maken?

Ik noem een aantal uitzendingen:

Het Pioppi dieet door cardioloog Aseem Malhotra

Uitzending Radar Extra: Ketogeen of vegetarisch

GezondDorp Banting / LCHF

Waar ga je beginnen?

Daar is wel een antwoord op. Kies iets wat je ook langer vol kan houden en wat bij je past. Belangrijk is dat je je verzadigd kan voelen zodat je niet overmatig hoeft te eten. Waar nu nagenoeg iedereen het wel over eens is: Eet real Food. En denk ook het is een leefstijl en geen dieet maar houdt ook rekening met de overige leefstijlpijlers op het gebied van beweging, stressreductie, slaap en bioritme. relaties en zingeving.

Begin dus met het artikel Het beste dieet – Real Food

Internist Yvo Sijpkens: De oorzaken van een hoge bloeddruk

De stijging van het aantal mensen met een hoge bloeddruk is volgens Yvo een jaar of 50 terug begonnen. Het begon met angst voor verzadigd vet. “Dit idee is goed onderzocht, maar nooit onderbouwd. Nog steeds leven veel mensen, en ook cardiologen, met het idee dat vet slecht is; dat je cholesterol daardoor stijgt en er vervolgens hart- en vaatziekten ontstaan. Dit klopt echter niet.” In diezelfde lijn heeft men gedacht: zout geeft een hoge bloeddruk en is dan ook slecht. “Uit testen met ratten dachten onderzoekers te kunnen afleiden dat te veel zout ongezond is. Daarnaast zijn er epidemiologische studies gedaan en populaties vergeleken, waarbij ze ontdekten dat er in de westerse samenleving meer zout werd geconsumeerd en mensen daar een hogere bloeddruk hadden. Zout krijgt nu de schuld bij chronische ziektes, terwijl suiker de grote boosdoener is. De voedingsindustrie heeft steeds meer producten gemaakt die laag in vet zitten, maar wél veel bewerkte suiker, zaadoliën en zout bevatten. Alleen in deze combinatie kan zout bijdragen aan een hoge bloeddruk, terwijl dit niet het geval is bij gewoon zoutgebruik op een eitje of stuk vlees.”

“Mensen die laag in hun zout zitten, kunnen slechter af zijn”

Symptoombestrijding

Volgens Yvo heeft het veranderde voedingspatroon de afgelopen 50 jaar steeds meer bijgedragen aan het ontstaan van allerlei chronische ziektes die nu over elkaar heen buitelen: overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs dementie. “Deze ziektes zijn grotendeels terug te voeren op een overmaat aan eetmomenten met suikers, zoals fructose (geeft leververvetting), geraffineerd zetmeel en bewerkte onverzadigde vetten (ontstekingsbevorderend). Een perfect scenario voor schadelijk hoge insulinespiegels, bij bijna iedereen met een chronische aandoening aanwezig. Dit type voeding leidt in de nieren tot het vasthouden van zout en het activeren van systemen die leiden tot vaatvernauwing en bloeddrukverhoging. Zoutbeperking is een soort symptoombestrijding zonder de oorzaak aan te pakken.”

Te weinig zout

Mensen met hart- en vaatziekten wordt vaak aangeraden minder dan 5 gram zout te gebruiken, terwijl er geen studies zijn die aantonen dat dit gunstig is. Sterker nog: mensen die laag in hun zout zitten, kunnen slechter af zijn. “Veel patiënten die zich netjes aan dit advies van zoutbeperking houden, komen in de situatie terecht dat ze te weinig zout in het lichaam hebben. Dit wordt nog eens versterkt door bepaalde medicijnen, transpiratie of het drinken van zeker vier koppen koffie per dag. Te weinig zout in het lichaam zorgt voor vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, kramp, een kort lontje, geheugen- en concentratiestoornissen, obstipatie, een verminderd duurvermogen, een hogere hartslag, jicht of een verminderde nierfunctie. Het kan zelfs bijdragen aan een hogere bloeddruk.”

Ontregeling

Het lichaam moet vervolgens vechten om die zoutbalans in stand te houden. Je insuline gaat omhoog, wat bijdraagt aan overgewicht en diabetes. Daarnaast ontstaat een soort zouthonger in het lichaam. Althans: dat gevoel zou er moeten zijn, maar we zijn het kwijtgeraakt. Het werkt namelijk op het systeem waarop ook suiker werkt, en dat systeem wordt door suiker gekaapt. “Bij weinig zout geven de hersenen een prikkel om meer suiker te gebruiken in plaats van zout. Daardoor werk je die ontregeling in de hand. Zouttekort kan ook nog eens tot een magnesiumtekort leiden, wat een hoge bloeddruk en ritmestoornissen in de hand werkt. Hartpatiënten krijgen vanwege het gebruik van antistollingsmiddelen vaak ook nog eens maagbeschermers, met als bijwerking: een mindere opname van magnesium.”

De oplossing

De eerste stap is stoppen met bewerkte producten, zoals pakjes, zakjes en producten met meer dan vijf ingrediënten. Met andere woorden: industriële producten waar te veel koolhydraten en slechte vetten in zitten. Dat is de grootste winst. Ga terug naar de échte voeding, bestaande uit eiwitten en gezonde vetten. Roomboter en volle zuivelproducten bijvoorbeeld.” Voor mensen die te weinig zout binnenkrijgen of daarvan klachten hebben, is daarnaast plaats voor een goed zoutproduct. “Neem bijvoorbeeld Himalaya zout of zeezout. Als je dit zout in combinatie met vet gebruikt om je groentes of vlees lekker klaar te maken, krijg je alles aan vitamines en mineralen binnen.

Zelf de regie nemen

Volgens Yvo is de beste optie dan ook een beperking van geraffineerde koolhydraten en vetten. Vertrouw daarnaast op je eigen dorstgevoel en consumeer een normale hoeveelheid zout. “Op deze manier kunnen mensen hun bloeddruk onder controle houden en hebben ze geen plaspillen nodig. Momenteel zijn we jammer genoeg voornamelijk bezig met symptoombestrijding en dan vooral met medicijnen, die op hun beurt weer zorgen voor veel bijwerkingen en een half resultaat. Met deze leefstijlfilosofie kun je je bloeddruk veel beter onder controle krijgen en je bloedsuikerspiegel in balans houden; goed voor de preventie van hart- en vaatziekten. Je ziet nu gelukkig dat patiënten met betrekking tot hun voedingspatroon steeds vaker zelf de regie nemen.”

Aanbevelingen voor een betere bloeddruk / gezondheid door Yvo Sijpkens

  • Eet gezond
  • Eet minder vaak
  • Rook niet
  • Slaap voldoende
  • Blijf in beweging
  • Koester zonlicht
  • Voorkom stress
  • Werk aan je zingeving – relaties – liefde

Internist Dr. Yvo Sijpkens

Dr. Yvo Sijpkens is internist bij het Haaglanden Medisch Centrum. Leefstijlgeneeskunde – waaronder het toepassen van Low Carb High Fat (LCHF)-dieet en het ketogeen dieet – heeft zijn bijzondere aandacht.

Over Bleu zones

Bovenstaande adviezen van Yvo Sijpkens zijn ook belangrijke pijlers in het concept blue zones waar ook leefstijl huisarts Jon Brouwers zich sterk voor maakt.

Bleuzone Marokko

Mijn schoonvader is 92 jaar werkt nog dagelijks op zijn land. Dit is wat we zien in al de zogenaamde bluezones waar mensen heel oud worden. Gezonde voeding altijd actief en een uitstekend familie leven.

Leefstijlprogramma voor minderheden en achterstandswijken.

We zien dat mensen in Nederland in bepaalde achterstands wijken nu 10 jaar korter leven dan in de meer welgestelde wijken. In die wijken wonen dan ook meer mensen met een migranten achtergrond. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is daarom gestart met een aantal projecten om hierin verandering te brengen:

Ramadan actie voor moslims met diabetes type 2

Het mediteraan dieet als medicijn  Gebaseerd op de bluezones aan de overzijde van de Middelandse Zee

Leefstijlarts van het jaar 2019

In 2019 vond op initiatief van de Vereniging Arts en Leefstijl voor het eerst de verkiezing tot leefstijlarts van het jaar plaats. Ook Jon Brouwers was een van de genomineerden tezamen met onder andere internist Hanno Pijl, psychiater Rogier Hoenders, en gynaecoloog Barbara Havenith. Huisarts Norbert van den Hurk uit GezondDorp Leende heeft toen de verkiezing gewonnen. Net als Bakkeveen een dorp dat dat inzette op leefstijlveranderingen in de gemeenschap.

 

Van Gezonde Dorpen naar een Gezond Land

Huisarts Norbert van den Hurk

Norbert is samen met sportarts Hans van Kuijk initiatiefnemer van GezondDorp. Ook in Leende zagen we de gezondheid van mensen verbeteren. Al  in 2017 besteedde het programma Dokters van morgen veel aandacht aan dit geweldige initiatief. Informatie over de uitzendingen en de achtergronden vind je op deze pagina van het programma

Leefstijl Als Medicijn in de lokale gemeenschap.

We zien dus een enorm “blue zone” effect als mensen weer samen gaan werken voor hun gezondheid en hun omgeving.

Daarom zijn we als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn samenwerkingen gestart met Gezond Dorp Leende maar ook met het initiatief Broccori & Kohl in Baarn, opgezet door Herman Poos.

Voor het concept van Gezond Dorp naar Gezond Land zijn we nu op zoek naar meer regio’s om hiermee een samenwerking te starten. Naast Leende starten wij in de regio zuidoost Brabant en Noord Limburg met onder andere onze initiatieven GezondHelmond.nl en GezondPeelland.nl.

Interesse in samenwerking neem contact op

 

 

Den Haag project Diablend

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde Lifestyle4Health is gestart met het project Diablend in Den Haag, in samenwerking met: Selfcare, Menzis, Bas van de Goor Foundation, Benu apotheek, Hadoks, Changing Health, Liva Health care, Miguide, Meniq, CZ, Stichting Je Leefstijl als medicijn, Food First Network en Reinier Haga Medical Diagnostic Center.

Het doel van Diablend is het ontwikkelen van een ecosysteem (‘Grozzerdam’) in Den Haag voor gepersonaliseerde leefstijlstijlondersteuning bij mensen met type 2 diabetes. Er wordt een geïntegreerde aanpak (Diabetes Remission Framework) ontworpen en getest in twee achterstandswijken in Den Haag; Schilderswijk en Bouwlust-Vrederust. Het project integreert en innoveert bestaande tools/platforms naar een ecosysteem dat wordt geïmplementeerd voor de bredere T2D-populatie (volgende fase, de grote ‘Den Haag Diabetes Remission’-studie)

Leefstijl Als Medicijn in de online gemeenschap

Ontstaan als burgerinitiatief met beperkte middelen hebben wij onze eerste leefstijlgemeenschappen online opgezet. Nu in deze tijd van Lockdown en Covid19 ook nog eens een ideale manier gebleken om toch met mensen samen te werken aan de pijlers van onze online bluezone, Voeding – Beweging – Bioritme – Ontspanning en Relaties / Zingeving / Liefde.

Meer informatie over ons online leefstijlprogramma:

 Persoonlijke ervaringen met het leefstijlprogramma:

Joep’s verhaal

In de volgende video hoor je het verhaal van Joep. Hij praat over het saamhorigheidsgevoel dat hij krijgt, door deel te nemen aan Diabetes2 Doorbreken. Hij staat er niet alleen voor door de vele verhalen van ervaringsdeskundigen en adviezen van artsen in de community.

Monique’s verhaal

Monique was al lange tijd bekend met de ziekte Diabetes, omdat haar man Diabetes had. En toen kreeg ze zelf ook de diagnose Diabetes. Bekijk hier Monique’s verhaal, wat het met haar heeft gedaan en hoe zij Diabetes wist te doorbreken voor haar en haar man.

Dit is Wim

Oprichter en ervaringsdeskundige Wim Tilburgs stelt zich graag aan je voor in de volgende video. Wim’s verhaal is er één die veel mensen heeft geholpen en gemotiveerd om echt het roer om te gooien… en dit volhouden uiteraard!

Extra informatie over Leefstijl en leefstijlgeneeskunde. 

Informatie door deskundigen

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn wordt geadviseerd door deskundigen op het gebied van leefstijl en leefstijlgeneeskunde (wie zijn wij). De pagina's van onderstaande deskundigen worden vaak bezocht door mensen op zoek naar leefstijlinformatie. Voor nog meer achtergrond informatie bezoek ons blog of kijk bij de leefstijlboeken.

 

Professor Hanno Pijl

Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van onze leefstijl deze ziektes kan voorkomen en omkeren.

Internist Dr. Yvo Sijpkens

Dr. Yvo Sijpkens is onze medisch adviseur. Genezen van metabole dysfunctie dmv Leefstijlgeneeskunde heeft zijn bijzondere aandacht.

Auteur William Cortvriendt

William is medicus en schreef diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl en gezondheid.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De pijler voeding - eten en drinken

Onderstaand een aantal blogs waarin het onderwerp voeding centraal staat. Voor het berekenen van wat je dagelijkse calorie en macronutriënten inname ga je naar de voedingswijzer een macro-calculator.

Voor goede receptenboeken en andere leefstijlboeken kijk op onze pagina leefstijlboeken

Gezonde leefstijlboeken

Voeding is maatwerk - Gezonde maaltijdboxen en recepten

De toekomst van voeding en leefstijlgeneeskunde is gepersonaliseerd is een term die we steeds vaker horen. Bedrijven zoals Ekomenu zijn hierin al heel ver.

Zij bieden nu gezonde maaltijdboxen en recepten voor verschillende leefstijlen zoals:

 

Pin It on Pinterest