Op de foto het team van Dokter Bloem van links naar rechts diëtist Mathias Fluit, Leefstijlarts Melanie Meijer, diëtiste Nelleke Dillema, Fysiotherapeut en mindfulnescoach  Maartje Hanhart.

Een arts moet de regie hebben bij een leefstijlinterventie

Daarom gaat huisarts en leefstijlarts Melanie Meijer een stap verder met haar gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) via haar nieuwe leefstijlkliniek Dokter Bloem in Zutphen.

Als je aan zo’n traject van twee jaar begint om je leefstijl te veranderen moet je het eerste, belangrijkste gesprek met een arts hebben,’ zo vindt Meijer. ‘Die kan je helemaal doormeten en je af en toe een APK geven, zodat je ook ziet wat zo’n aanpassing van je leefstijl doet met je lichaam. Meten is weten; mensen willen dat zien, dan nemen ze het serieuzer.’

Het behandelteam bestaat uit specialisten met een passie voor leefstijl: leefstijlcoaches, diëtisten, fysiotherapeuten en zo nodig worden ook andere disciplines betrokken, zoals de psycholoog of maatschappelijk werker. Vanzelfsprekend vindt er periodiek terugkoppeling plaats naar de eigen huisarts.

Belangrijk bij nieuw gedrag is het volhouden. Onderzoek laat zien dat de meeste mensen ongeveer 2 jaar na de interventie (zoals een dieet) weer zijn teruggevallen in hun oude patroon. Twee zaken krijgen bij ons daarom extra aandacht:

  1. Onderliggende overtuigen die iemand heeft waardoor nieuw gedrag moeilijk is vol te houden. Bijvoorbeeld: ‘het lukt me toch nooit’, ‘iedereen is bij ons te zwaar’, ‘ik ben al jaren bezig, waarom zou het nu wel lukken’.
  2. Het wortelen van dit nieuw gedrag in iemands eigen omgeving, of zorgen voor sociaal contact met gelijkgestemden, waardoor gedrag makkelijker is vol te houden, ook ná die twee jaar.

Leefstijlarts Melanie Meijer in het programma De Monitor

Op de website van het KRO-NCRV programma De Monitor staat een verslag geschreven door redacteur Karen Geurtsen:

We bellen deze huisarts om meer te horen over haar werk en de leefstijlkliniek die ze aan het oprichten is. ‘Voor acute klachten werkt onze huisartsenzorg prima,’ legt Melanie Meijer ons uit. ‘Maar voor chronisch zieken niet.’ Meijer meent dat inmiddels zo’n 80 procent van de westerse ziekten chronisch zijn, terwijl het huisartsensysteem nog is ingericht op de 20 procent van de patiënten die acute zorg nodig heeft. Er is daarom een totale omslag nodig in de huisartsenzorg: van ziekte en zorg, naar gedrag en gezondheid.

Lees verder in het artikel op de website van De Monitor met als titel:

Voor acute klachten werkt onze huisartsenzorg prima maar voor chronisch zieken niet.

Teamblog van Dokter Bloem leefstijlklinieken.

Regelmatig verschijnen er blogs van een van teamleden van Dokter Bloem Leefstijlklinieken. 

Voor meer informatie ga naar de website www.dokterbloem.nl