Diabetes Fonds aan de leiband van wetenschappelijk onderzoek

Om de nationale collecteweek van het Diabetes Fonds van 27 oktober tot en met 3 november te ondersteunen, verschijnt een wervingsspotje op tv. Daarin laat het Diabetes Fonds weten dat diabetes “nog steeds een ongeneeslijke ziekte is”. Dit staat haaks op de opvatting en ervaringen van Stichting Je leefstijl als medicijn. Wij stellen namelijk dat leefstijl het beste medicijn is voor mensen met leefstijlziekten zoals diabetes type 2.

 

Snapt u waarom het Diabetes Fonds anno 2018 nog steeds beweert dat diabetes ongeneeslijke ziekte is? Het antwoord is niet zo ingewikkeld: het heeft alles te maken met het gekozen verdienmodel. Net als bijvoorbeeld de Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en het KWF bestaat het verdienmodel van het Diabetes Fonds uit fondsen werven en wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken. Het geven van eerlijke voorlichting aan diabeten staat daarbij niet op de eerste plaats, al wekken ze graag die indruk. In het betreffende spotje zien we diabetes type 1 patiënten, maar de voice-over maakt dat onderscheid niet. Er wordt gedaan of de getoonde diabetespatiënten staan voor alle diabetespatiënten, terwijl 9 procent van de diabetespatiënten in Nederland de auto-immuunziekte diabetes type 1 heeft en 91 procent diabetes type 2. En op die laatste groep is ‘ongeneeslijk’ niet van toepassing

… het heeft alles te maken met het gekozen verdienmodel

 

Fondswerving voor leefstijlinitiatieven

Wanneer het Diabetes Fonds echt begaan is met diabetici type 2, verwijst ze patiënten door naar initiatieven als Je leefstijl als medicijn. Alleen, daarmee komen ze aan hun eigen verdienmodel en dat betekent verlies van bestaansrecht. Ze moeten immers hun aanname dat diabetes een ongeneeslijke ziekte is, inruilen voor het feit dat leefstijl het beste medicijn is. Aan de andere kant, wanneer Diabetes Fonds zichzelf als een eigentijdse, relevante organisatie wil profileren, kan het haar fondsen inzetten voor het ondersteunen van leefstijlinitiatieven. Dan helpen ze mensen met diabeten type 2 echt.

 

De boodschap van het Diabetes Fonds:

“Diabetes steelt de gezondheid en toekomst van 1,2 miljoen Nederlanders. Zij leven met de dreiging van blindheid en uitval van hart en nieren. Dat vinden we onacceptabel. Daarom activeren we particulieren en bedrijven om samen diabetes aan te pakken. Dat doen we met vrijwilligers en betaalde medewerkers.”

Bron: Diabetes Fonds

 

Uitleg van de boodschap

Diabetes is volgens het Diabetes Fonds een overvaller die de gezondheid en toekomst afpakt van 1,2 miljoen Nederlanders. Dat is een zware aanklacht waarbij je als diabetespatiënt machteloos staat. Of toch niet? Diabetes type 2 wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de leefstijl gecombineerd met een genetische aanleg om diabetes te krijgen. Het is dan ook niet het almachtige wetenschappelijke onderzoek waar veel geld naar toe moet. Het zijn initiatieven als Je leefstijl als medicijn die diabeten helpt bij het aanpassen van hun leefstijl, waardoor ze de regie over het eigen (gezonde) leven weer terugkrijgen. Dat is niet alleen hoopvol, maar ook bereikbaar voor de grootste groep diabetici. Waar Je leefstijl als medicijn patiënten bevrijdt, houdt het Diabetes Fonds ze gevangen.

 

Leefstijl werkt

Je leefstijl als medicijn doet niet aan fondswerving voor wetenschappelijk onderzoek, maar heeft natuurlijk wel financiën nodig om haar eerlijke en positieve boodschap uit te dragen. De stichting wil meer mensen met diabetes type 2 helpen bij het in handen nemen van hun eigen gezondheid en toekomst. Daarom licht zij voor over voeding, verzorgt ze kookworkshops, organiseert ze wandelingen en biedt ze krachttrainingsinstructies aan. Raadpleeg voor de resultaten de testimonials op deze site.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 660 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Radio eenvandaag Hanno Pijl en Ben van Ommen Leefstijl Als Medicijn

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Professor Tim Noakes is emeritus hoogleraar in sport- en bewegingswetenschappen Hij zet vraagtekens bij de oorzaken van obesitas, hart- en vaatzieken enz.

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen is de beste verjongingskuur, maar ook het beste middel om af te vallen. Bovendien is krachttraining uitstekend voor de hartspier. Maak van krachttrainen echter geen duursport.

Van eetlust naar eetrust

Van eetlust naar eetrust

Koolhydraatbeperkte voeding is een pijler van gezonde leefstijl. Diëtiste Yvonne Lemmers schreef Grip Op Koolhydraten met snelle en makkelijke weekmenu’s.

De perfecte workout?

De perfecte workout?

tv-presentatrice Olga Commandeur houdt -vanuit commerciële overwegingen en door gebrek aan kennis- haar (oudere) publiek vooral binnen de comfortzone.

Nooit meer spuiten?

Nooit meer spuiten?

Kan leefstijlaanpak de prullenbak in? Medici van Amsterdam UMC claimen een nieuwe ‘verschroeiende’ behandeling van diabetes type 2.

De power van kracht

De power van kracht

Na zes jaar krachttraining is dr. Catherine Walter (71) de sterkste vrouw in haar leeftijdsklasse. Haar motto: “Kijk naar waar je toe in staat bent”.

Diabetes 2 Doorbreken

Dit initiatief is verbonden met ons programma Diabetes2Doorbreken. Hier kun je er meer over lezen. 

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest