‘Verandering van leefstijl, verandering bij chronische ziektes’

In 2015 was de maat vol voor Wim Tilburgs. Met 125 kg op de weegschaal en lijdend aan diverse chronische aandoeningen, zag zijn toekomst er niet goed uit. Na een confronterend gesprek met zijn zoon, besloot hij het heft in eigen handen te nemen. Zijn zoektocht naar een gezond, vitaal en gelukkig leven is bijzonder inspirerend te noemen.

‘Op Google en Youtube is heel veel te vinden’

Het avontuurlijke en stressvolle leven van Wim Tilburgs begint rond zijn 50e zijn tol te eisen. Op dat moment krijgt ziekte de overhand. Hoge bloeddruk, diabetes en een lijst aan psychische diagnoses maken een einde aan zijn avontuurlijke leven. Nog geen 500 meter kon hij wandelen zonder compleet uitgeput te zijn. Tassen vol medicatie en geen uitzicht op verbetering. Diabetes en hoge bloeddruk zijn immers chronische ziekten, toch? Eigenwijs als Wim is, ging hij op onderzoek uit. Op Google en Youtube wist hij informatie te verzamelen die hem uiteindelijk bevrijdt heeft van al zijn aandoeningen. Hiermee kreeg hij opnieuw grip op zijn leven en is het pad naar een nieuw en gezond leven begonnen.

‘Ik kon binnen 2 dagen stoppen met insuline spuiten’

Saïda en Wim Tilburgs voor en na
Saïda en Wim Tilburgs voor en na

Uiteindelijk komt Wim Tilburgs uit bij het Ketogeendieet. Hij start met het eten van onbewerkt voedsel en schrapt de ‘snelle’ koolhydraten. Voegt gezonde vetten toe en binnen 2 dagen kon hij stoppen met insuline spuiten. Na een maand gaf de weegschaal 10 kg minder aan. Compleet overdonderd door deze ervaring, besluit hij zijn verhaal te gaan delen om anderen te inspireren.

Wat medicijnen niet konden doen, heeft verandering in leefstijl gedaan; Wim kreeg weer energie en zin in het leven!

‘Ik heb internet, een zoldertje, tijd en iets te vertellen’

Wat begon met bloggen is al snel uitgegroeid tot een enorme facebook-community vol met lotgenoten die hun heil niet konden vinden bij de reguliere zorg. Geïnspireerd door zijn transformatie heeft hij inmiddels duizenden volgers en nieuwe evangelisten voortgebracht.

De informatie die hij deelt wordt in de praktijk opgepakt. Stoppen met leren doet hij niet. Hij maakt zich de informatie eigen, om niet alleen zichzelf te begrijpen, maar ook om anderen te helpen. Hoe kan het dat zo veel mensen lijden onder chronische ziekten als diabetes type II, terwijl het mogelijk is daar middels leefstijl zelf iets aan te doen? Wim zocht antwoorden….

Wim Tilburgs; Een veteraan met een gezondheidsmissie

Vanuit een diepe overtuiging en een enorme drang om andere mensen te helpen, komt hij langzaam van zijn zolderkamertje af. Met energie en daadkracht gaat hij belangeloos op pad om zijn verhaal te vertellen. In de loop van de jaren vindt hij metgezellen in de wetenschap en gezondheidszorg. Professor Hanno Pijl en dr Yvo Sijpkens haken aan en zetten hun kennis in om in de medische wereld een verandering door te voeren. Een gouden combinatie; arts en patiënt met dezelfde boodschap!

Je Leefstijl Als Medicijn
‘Verandering in leefstijl, heeft mij weer een leven gegeven’

Dik, Dom en Diabeet

Dat het nodig is om verandering aan te brengen in het denken van professionals blijkt wel uit de ervaringen van Wim Tilburgs tijdens zijn veranderproces. Nooit heeft er één behandelend arts gevraagd hoe hij het voor elkaar gekregen heeft zijn gezondheid te bevorderen. Wanneer hij de ruimte kreeg er iets over te vertellen, werd het afgedaan als te ingewikkeld voor de gemiddelde diabeet. De uitdrukking ‘dik, dom en diabeet’ is een pijnlijke, maar bestaande rondwarende uitdrukking onder professionals.

Meer dan 50.000 mensen per jaar krijgen de diagnose diabetes type II, een ware gezondheidsepidemie, waar enorm veel persoonlijk en maatschappelijk leed achter schuil gaat. Diabetes wordt binnen de reguliere gezondheidszorg nog altijd beschouwd als een chronische en niet te genezen ziekte.

Wim Tilburgs kan dit niet verkroppen en vraagt zich af hoe hij mensen kan helpen. Met de weinige middelen die hij ter beschikking had, wist hij uiteindelijk een grote groep mensen te bereiken. Het ‘diabetes II doorbreken’ programma wordt opgezet middels facebook. Inmiddels heeft het programma z’n 2000e deelnemer bereikt.

6 jaar, 7 dagen per week, 12 uur per dag

Wim Tilburgs Lunges CrossFit Open
Wim Tilburgs Lunges CrossFit Open

Al jaren staat het leven van Wim Tilburgs volledig in het teken van het verspreiden van de boodschap; ‘zet je leefstijl in als medicijn’. Hierbij probeert hij altijd rekening te houden met zijn eigen leefstijl.

Door het stelselmatig verwaarlozen van zijn lichaam, is zijn alvleesklier nog maar voor 30% actief. Stress verhoogd de glucosespiegel en een ‘cheat-dag’ zit er voor Wim niet in. 100 % genezen zal hij nooit meer, maar hij is wel al zes jaar medicatie vrij en vol energie.

Ziek zijn is topsport; Op tijd naar bed, voldoende beweging, stressreductie en een gebalanceerd voedingspatroon zorgen ervoor dat hij energie genoeg heeft om zijn missie voort te zetten. Als een topsporter voeding afwegen, jezelf regelmatig wegen en meten, gezondheidscontroles en bloedtesten laten uitvoeren. Volgens Wim hoort dit allemaal bij jezelf fit houden. En meten is weten….

Citizen science

Dat velen baad hebben bij zijn ontwikkelde ‘Diabetes II’ programma, staat buiten kijf. Echter om artsen te overtuigen is er meer nodig dan enkel ervaringsdeskundigheid. Ervaringen omzetten naar wetenschap vraagt om onderzoek vaardigheden, technische middelen en vooral heel veel tijd. Om dit te bereiken is Stichting je Leefstijl als Medicijn een samenwerking aangegaan met TNO en Ancora Health.

TNO en Ancora Health werken samen
TNO en Ancora Health werken samen

Deze professionaliseringsslag is nodig om breder draagvlak te genereren in de maatschappij. Een leefstijl-programma zal dan ook volledig wetenschappelijk onderbouwd moeten worden voordat het vergoed kan worden vanuit de basisverzekering.

‘Wie gaat dat betalen?’

Waar zitten de kosten voor ‘de diabeet’? Is dat enkel de last voor de zorgverzekering? Volgens 2diabeat, een organisatie die zich inzet in de strijd tegen diabetes, zijn de kosten versnipperd. Kosten veroorzaakt door diabetes zijn maatschappelijk breed. Van zorgverzekeraar, werkgevers, gemeente tot aan kosten voor het individu zelf. Er zijn veel instanties die zullen profiteren van het ‘omkeren’ en voorkomen van diabetes. Welvaartsziektes zijn multifactorieel en dienen dan ook als zo danig gefinancierd te worden. Er zal een omslag nodig zijn in gezondheidsland om dit te bewerkstelligen.

Je Leefstijl als Medicijn werkt

Recent TNO onderzoek wijst uit dat de principes van Je Leefstijl Als medicijn werken. Mensen zijn bereid om hun medische gegevens te delen en binnen een groep, waar vertrouwen is om hulp te vragen. Een veilige en motiverende omgeving is het fundament voor de programma’s binnen Je Leefstijl Als Medicijn. Tijd om de vertaalslag te maken van online naar offline community. Het project ‘Van een gezonddorp naar een gezondland’ gaat van start met als pilot www.gezondhelmond.nl. Dicht bij huis beginnen, Helmond is de stad waar Wim Tilburgs woont.

Gelukkig is er op dit moment veel aandacht voor preventie vanuit de overheid. Met het Nationaal Preventieakkoord streeft de Rijksoverheid, in samenwerking met 70 maatschappelijke organisaties naar een gezonder Nederland. Om dit te doen, dient er een regionale aanpak te komen.

Regionaal zijn er vaak veel partijen die zich bezighouden met het welzijn van mensen (sociaal domein) echter is daar weinig kennis van leefstijlgeneeskunde. Stichting Je leefstijl als medicijn is intensief betrokken middels het #gezondhelmond-project als concreet plan. Verbinding leggen tussen de verschillende instanties en contact maken met de wijk. Het succes van Wim van Tilburgs zijn facebook-community vertaald naar de wijk als community. Met dezelfde filosofie en passie gaat Wim Tilburgs zich inzetten om een gezonde leefstijl toegankelijk te maken voor iedereen!

De toekomst is nu

Het verlangen zijn boodschap uit te dragen is in de loop van de jaren alleen maar gegroeid. Dat het noodzakelijk is op een andere manier naar gezondheid te kijken is gelukkig ook in politiek Den Haag doorgedrongen. Echter, om veranderingen door te voeren is meer nodig dan een goed gefundeerd verhaal.

Om een grotere groep mensen te bereiken, maar ook beleidsmakers en wetenschappers, is het nodig een professionaliseringsslag te maken. Op dit moment is Wim Tilburgs, samen met het team van Je Leefstijl Als Medicijn bezig partijen te betrekken die ondersteunend werken bij het behalen van de doelstellingen van de stichting. Leefstijl dient naast onze hele goede medische zorg een belangrijke plaats te krijgen binnen het zorgsysteem.

Met ongeveer 5,4 miljoen mensen met een en meestal meerdere chronische aandoeningen, is de nood hoog. 54% van de totale bevolking kampt met tenminste een chronische aandoening. Dit betekend, naast persoonlijk leed, een enorme kostenpost voor de gezondheidszorg, UWV en andere betrokken instanties. De tijd is rijp dat elk van deze partijen een duit in het zakje doen voor preventie en leefstijlgeneeskunde, anders zijn de kosten straks niet meer te dragen.

Tijd om samen concepten te ontwikkelen vanuit de kracht van het individu. De transitie van een verzorgingsstaat naar een participatiemaatschappij is al een tijd geleden ingezet. Wat Wim Tilburgs met zijn online facebook community ’s al lang geleden ontdekt heeft, is de kracht van de groep. Zijn eigen verhaal laat zien dat goede informatie van essentieel belang is. Ondersteuning van anderen en een motiverende omgeving maken dat het individu sterker wordt. Leefstijl is geen statisch geheel, maar een dynamisch proces dat ten alle tijden beïnvloed kan worden.

Eén missie, één doel, samen strijden voor verandering

Er zijn in Nederland vele partijen die zich inzetten voor gezonde leefstijl als preventie en velen die nagenoeg dezelfde filosofie er op nahouden als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Volgens Wim Tilburgs dient er een einde te komen aan de versnippering en zitten er kansen in samenwerking tussen de verschillende organisaties. Hij hoopt dan ook op meer verbinding tussen de organisaties. Samenwerken maakt het mogelijk een nog grotere groep mensen te bereiken. Laat de gezondheidsrevolutie zich als een olievlek verspreiden. Dit zodat een ieder die dat wil, net als Wim Tilburgs, weer grip krijgt op zijn eigen gezondheid!

Bron: Oersterk Podcast