“Kijk niet naar hoe je eruit ziet, maar waar je toe in staat bent

Krachttraining verjongt. De 71-jarige emeritus hoogleraar Dr. Catherine Walter aan de universiteit van Oxford is wereldkampioen gewichtheffen in haar leeftijdsklasse en voelt zich beter dan ooit. Walter:  “Het kostte me 65 jaar om erachter te komen dat ik goed in sport ben. Op school kreeg ik het gevoel dat sport niets voor mij was.”

“Het kostte me 65 jaar om erachter te komen dat ik goed in sport ben”

Niet fit, geen tijd

Zes jaar geleden klaagde Walter tegen haar zoon dat ze niet erg fit was, geen tijd had voor de fitness en angst had fysiek af te glijden. Hij adviseerde haar te gaan trainen met gewichten; slechts twee keer per week. Dat klonk haar als muziek in de oren. Ze informeerde bij een collega die powerlifting gaf en die zei -ondanks haar leeftijd- laat ons kijken waar we uitkomen. Ze begon eraan en kreeg nooit spijt.

Ze begon eraan en kreeg nooit spijt.

Het is de leefstijl

De zelfbewuste zeventiger vindt het waardevol dat de gewichthefrecords in haar handen zijn: “Daarmee laat ik zien dat oudere mensen sterk kunnen zijn.” Walter licht toe: “Na je veertigste gaan je spieren achteruit, daar helpt niets tegen: wielrennen net zo min als wandelen en zeker zwemmen helpt niet. “De enige remedie tegen de afname van spierkracht is weerstandstraining: het tillen van zware gewichten”. Hieruit blijkt dat leefstijl in belangrijke mate kan bijdragen aan de vitaliteit.

“De enige remedie tegen de afname van spierkracht is weerstandstraining: het tillen van zware gewichten”

Waartoe ben je in staat?

Tot slot geeft Walter  een fantastisch advies: “Kijk vooral naar waar je lichaam toe in staat is, in plaats van hoe je lichaam eruit ziet. Dat is niet alleen belangrijk voor vrouwen van mijn leeftijd, maar zeker ook voor de jongere generatie!

Met dank voor de tip van Gerryo Voermans.

 

 

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Professor Tim Noakes is emeritus hoogleraar in sport- en bewegingswetenschappen Hij zet vraagtekens bij de oorzaken van obesitas, hart- en vaatzieken enz.

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen is de beste verjongingskuur, maar ook het beste middel om af te vallen. Bovendien is krachttraining uitstekend voor de hartspier. Maak van krachttrainen echter geen duursport.

Van eetlust naar eetrust

Van eetlust naar eetrust

Koolhydraatbeperkte voeding is een pijler van gezonde leefstijl. Diëtiste Yvonne Lemmers schreef Grip Op Koolhydraten met snelle en makkelijke weekmenu’s.

De perfecte workout?

De perfecte workout?

tv-presentatrice Olga Commandeur houdt -vanuit commerciële overwegingen en door gebrek aan kennis- haar (oudere) publiek vooral binnen de comfortzone.

Nooit meer spuiten?

Nooit meer spuiten?

Kan leefstijlaanpak de prullenbak in? Medici van Amsterdam UMC claimen een nieuwe ‘verschroeiende’ behandeling van diabetes type 2.

Diabetes 2 Doorbreken

Dit initiatief is verbonden met ons programma Diabetes2Doorbreken. Hier kun je er meer over lezen. 

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest