Courgette Bolognese

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 10 minuten
Voedingspatroon: Ketogeen, Koolhydraatarm, Mediterraan (Pioppi), Slow Carbs
Eetmoment: Diner – Hoofdgerechten
Wereldkeuken: Italiaans
Trefwoord 2025: Budget, Lekker voor kinderen, Pasta en Noedels-vervangers, Rund, Varken, Vlees
Allergeen: Knoflook, Koemelk, Nachtschade, Selderij
Porties: 2 personen
Calorieën: 653kcal
Auteur: Gauko Kuiken

Benodigdheden

  • wok of hapjespan
  • koekenpan of wok

Ingrediënten

Ragu alla Bolognese

  • 125 g magere spekblokjes
  • 50 g ui in blokjes van 1 cm
  • 2 teentjes knoflook in dunne schijfjes
  • 200 g rundergehakt
  • 35 g tomatenpuree
  • 50 g knolselderij in blokjes van 1 cm
  • 50 g wortel in blokjes van 1 cm
  • 300 g gepelde tomaten in blokjes uit blik
  • 2 tl basilicum gedroogde
  • tl chilipoeder optioneel
  • 1 laurierblad
  • ½ tl zwarte peper versgemalen
  • 1 tl zeezout

Gebakken courgette

  • 1 el olijfolie
  • 400 g courgette in blokjes van 2-3 cm
  • ½ tl zeezout
  • tl zwarte peper versgemalen

Garnering

  • 25 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Snijd de groenten zoals hierboven aangegeven
  • Tip – Knoflook hoeft echt niet door de knoflookpers, bij voorkeur niet zelfs. Pel de teentjes en snijd ze dan gewoon in schijfjes. Die zijn dan ongeveer even groot als de blokjes ui en kun je tegelijk bakken

Ragu alla Bolognese

  • Bak de spekblokjes 2-3 minuten in een hapjespan op middelhoog vuur
  • Voeg ui en knoflook toe en bak 2-3 minuten mee
  • Voeg dan het gehakt toe en bak het 2-3 minuten mee tot het rul en verkleurd is
  • Voeg dan de tomatenpuree toe, roer goed door en bak 1 minuut mee en roer af en toe om
  • Voeg dan alle overige ingrediënten toe roer goed door en breng het geheel aan de kook
  • Doe dan een deksel op de pan en zet die op de kleinste pit. Laat zeker 15 minuten zachtjes doorkoken, maar de smaken komen pas goed tot ontwikkeling na 1-2 uur koken pruttelen

Gebakken courgette

  • Verhit de olie in de wok of koekenpan en bak de courgetteblokjes 2 minuten op hoof vuur
  • Roer halverwege om en voeg dan ook zout en peper toe

Serveren

  • Verdeel de courgetteblokjes over de borden
  • Schep de Bolognese-saus erover
  • Bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas
  • Buon appetito!

Voedingswaarde per portie of per persoon

Calorieën: 653kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 55g | Vetten: 38g | Zout: 4953mg | Kalium: 1528mg | Vezels: 7g | Vitamine A: 5163IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 8mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 57mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 3mg | Vitamine K1: 38µg | Calcium: 289mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 90µg | IJzer: 5mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 114mg | Fosfor: 423mg | Selenium: 20µg | Zink: 6mg
Sterren geven = steun geven Deel hier jouw ervaring met dit recept!

Recept ideeën

Voor meer recepten ga naar de pagina ‘Wat eten we vandaag? Gezonde leefstijlrecepten’.

Meer informatie

De informatie van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn over leefstijl, ziektes en stoornissen mag niet worden opgevat als medisch advies. In geen geval adviseren wij mensen om hun bestaande behandeling te veranderen. We raden mensen met chronische aandoeningen aan om zich over hun behandeling goed door bevoegde medische professionals te laten adviseren.