Ik ben Charlotte Pots Ervaringsdeskundige Diabetes Type 1

 

Sinds mijn vijftiende is diabetes mijn metgezel voor het leven.

Diabetes hoort bij mij. Ik neem het overal mee, waar ik ook ga.

Diabetes beheerst ondertussen al meer dan 20 jaar mijn leven.

Ik leerde lang geleden in het ziekenhuis koolhydraten tellen, eten volgens de klassieke voedselpiramide  en insuline correct toedienen.

Ik at regelmatig (te) veel suiker, maar leerde ook om dit corrigeren met de juiste hoeveelheid insuline. Hypers en hypo’s (hoge en lage bloedsuikerwaarden) volgden elkaar regelmatig op.

Complicaties door sterk wisselende bloedsuikerwaardes

Wisselende stemming

Mijn man en kinderen kenden mij als iemand die kon switchen van euforie naar neerslachtigheid en terug. Wat ik al die jaren niet wist, was dat die rollercoaster van gevoelens veroorzaakt werd door mijn schommelende bloedsuikers. Ik was soms enorm prikkelbaar voor mijn familie en vrienden, maar niemand legde de link naar mijn diabetes.

Weinig energie

Wanneer de kids na schooltijd thuiskwamen, was mijn batterij vaak al leeg. Ik voelde me dikwijls te moe om aan mijn taken in huis te beginnen. Toch was ik er nog steeds van overtuigd dat dit normaal was en dat dit deel uitmaakte van mijn ziekte en persoonlijkheid.

Meerdere hypo’s per dag

Begin 2016 had ik plots meerdere hypo’s per dag en zelfs ’s nachts, soms wel 6 per dag. Mijn bloedsuikerwaarden gingen van hoog naar laag en omgekeerd. Mijn lichaam én mijn geest waren volledig uitgeput en er volgde een burn-out.

Darmklachten en ontstekingen

Ik had darmklachten, huilde elke dag van de pijn en bekeek alles door een negatieve bril…  Mijn lichaam was in overdrive. Bloedonderzoek toonde verschillende chronische ontstekingen aan en mijn darmen reageerden allergisch op talloze voedingsmiddelen.

Stress

Pas na een jaar besefte ik de impact van een hoop elementen: meer dan 20 jaar diabetica, mama van 2 lieve kleine schatten, een stresserende job op de baan bij een Amerikaanse multinational en een man die professioneel vaak reist. Mijn lichaam kon niet alles aan en er moest iets veranderen  Ik wou begrijpen wat er in mijn lichaam gebeurde en ging op zoek naar verklaringen.

De oplossing: Voeding en leefstijl als medicijn

Voor kookboeken en goed eten heb ik gelukkig altijd een passie gehad maar nu ging ik mijn voeding bestuderen. Ik ontdekte meer over de impact van voeding op de suikerspiegel en paste mijn dieet aan. Ik ging koolhydraatbewuster eten, schrapte naast geraffineerde suikers ook gluten, lactose, eieren.

Even zag ik het niet meer zitten want na al dat schrappen,leek er niets lekkers meer over. Terwijl ik net zo hou van lekker eten en gastronomische dinertjes…

Ik werd dus uitgedaagd en ging op zoek. Mijn creativiteit en doorzettingsvermogen werden geprikkeld en ik bedacht zelf recepten met mijn nieuw vergaarde kennis in het achterhoofd.

Na 6 maanden oplettend eten begonnen mijn darmklachten te verminderen. Mijn suikerspiegel werd als vanzelf stabieler en ik begon me beter te voelen. Mijn energie kwam terug en ik leerde dat diabetesmanagement ook anders kan.

Je hoeft niet alles te missen, maar je kan je leefstijl wel verbeteren.

Dat wil ik hier, via deze pagina met jullie delen.

You don’t have to get it perfect

You just have to get it going

Boeken kopen via Je Leefstijl Als Medicijn.

Via de pagina gezonde leefstijl boeken kunt u boeken die ik aanbeveel kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar wij ontvangen hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt. 

Leefstijlboeken door Hanno Pijl tezamen met Karine Hoenderdos

Wat iedereen die te maken heeft met Diabetes Type 1 zou moeten lezen (helaas wel in het Engels) Is het boek van Dr. Richard Bernstein. Charlotte Pots zal er via haar blog hier in de toekomst zeker ook nog aandacht aan besteden.

[bol_product_links block_id=”bol_5a9fd61461672_selected-products” products=”1001004011626019″ name=”Bernstein” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”380″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Big Food and Big Pharma Killing for profit

Big Food and Big Pharma Killing for profit

Big Food and Big Pharma killing for profit in het Nederlands, De levensmiddelenindustrie en de farmaceuten doden voor winst. Dat was de titel van de lezing in het Europees Parlement door een internationale groep van experts waaronder Aseem Malhotra en Hanno Pijl. Charlotte Pots was er om voor ons verslag te doen.

Lees meer
Betere kwaliteit van leven met minder medicatie

Betere kwaliteit van leven met minder medicatie

Ik ben uitgenodigd door Nathan Gill lid van het Europees Parlement. Ook hij heeft diabetes type 1 en heeft door leefstijlaanpassingen gebaseerd op het boek van Aseem Malhotra net als ik zijn insulinebehoefte laten dalen met meer dan 50%. Ik had nog nooit zoveel energie en levenslust. Kortom veel meer levenskwaliteit.

Lees meer
Beperk suiker en zetmeel en overwin diabetes

Beperk suiker en zetmeel en overwin diabetes

Door suiker en zetmeel in zijn dieet te beperken heeft Nathan Gill, lid van het Europees Parlement voor Wales van het Europese Parlement met diabetes type 1 zijn insuline behoefte met 50% kunnen verminderen. Hij vraagt de Premier, Theresa May , die ook diabetes type 1 heeft, met klem om hetzelfde te doen.

Lees meer
Recepten van Charlotte

Recepten van Charlotte

Binnenkort komen we met de allerlekkerste recepten van Charlotte Pots. Deze recepten zijn gebaseerd op Real Food en zijn laag in koolhydraten en met voldoende eiwitten en natuurlijke vetten. Hiermee ben je heerlijk verzadigd en krijg je al je vitamines en mineralen binnen zonder hoge bloedglucosewaardes.

Lees meer
Gertjan Otto De reis die suikerziekte heet.

Gertjan Otto De reis die suikerziekte heet.

Een studie over voeding en diabetes type 1. Conclusie Anders eten. Resultaat goede bloedsuikers en energie voor tien, sport veel, ziet er getraind uit. De bloedsuikers van Gertjan zijn strak goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte.

Lees meer

Pin It on Pinterest