Mei 2019

Graag deel ik met u een paar paragrafen uit de nieuwe richtlijn voor huisartsen die net vorige week uit is. Die is behoorlijk bijgesteld (het werd tijd) . De zogenaamde:

Cardiovasculair Risicomanagement richtlijn.

Dit is een protocol die huisartsen gebruiken om in te schatten

  • wat het risico is dat iemand een hart en vaat ziekte zal krijgen, en/of het risico dat iemand hieraan zal overlijden
  • wanneer is het dan nodig om medicatie te geven om cholesterol (wat als een risicofactor wordt gezien) te verlagen: een statine dus?

Om het risico op sterfte aan hart en vaatziekten binnen tien jaar te schatten zoekt uw huisarts het vakje dat past bij het geslacht, leeftijd, roken, systolische bloeddruk en verhouding totaal cholesterol/ HDL-cholesterol (ratio). Zo kun je het risico verlagen van rood (hoog) naar groen (laag) door te stoppen met roken. Dit werkt vaak veel beter dan een medicijn. Zie de tabellen onder dit artikel.

U ziet dat de tabel niet boven de 65 jaar komt. In het protocol staat hierover (en ik citeer letterlijk)

‘Een van de meest controversiële onderdelen van cardiovasculaire preventie is de vraag of ouderen,….in aanmerking komen voor medicamenteuze preventie. Het stimuleren van een gezonde leefstijl, zoals voldoende lichaamsbeweging en goede voeding, geldt eveneens voor ouderen…..Bij personen zonder bekende hart- of vaatziekten wordt het bewijs dat medicamenteuze preventie effectief is steeds minder overtuigend naarmate personen ouder worden.

Vooral voor kwetsbare ouderen is er weinig bewijs. Dit geldt vooral voor behandeling met statines, waarvan het gunstige effect op overlijden en ziekte door hart- en vaatziekten bij ouderen zonder hart- en vaatziekte als onzeker moet worden beschouwd.

….Stoppen met preventieve medicatie is aangewezen bij bijwerkingen die als ernstig ervaren worden. In de overige gevallen moet per patiënt een afweging worden gemaakt, waarbij het vermijden van polyfarmacie en de wens van de patiënt belangrijke componenten zijn….’

Ik zou bijna zeggen…ik hoef hier niets aan toe te voegen…eindelijk worden we wijzer en gaan we genuanceerder om met zware medicatie zoals statines.

Zie het advies van de richtlijn bij de verschillende kleurtjes:

groen:

  • laag tot matig verhoogd risico: leefstijladvies aanbevolen, medicamenteuze

behandeling is in deze risicocategorie zelden aangewezen

geel;

  • hoog risico: leefstijladvies aangewezen, overweeg medicamenteuze therapie;

rood:

  • zeer hoog risico: leefstijladvies aangewezen, medicamenteuze therapie meestal

Dames en Heren: kijk zelf of u groen, geel of rood bent. (misschien bent u wel geen van allen, en bent u gewoon een mens en geen schaakbord). En als je volgens de kleurtjes of de dokter een medicijn nodig hebt: kijk dan hoeveel je risico omlaag gaat en maak een weloverwogen keuze. Doet dit met een calculator waar je al je waardes kunt invullen: of doe dit samen met uw huisarts of POH.

https://www.u-prevent.com/nl-NL/Calculators/Menu

Deze nieuwe richtlijn heeft meer dan een jaar op zich laat wachten. Men was het er niet over eens. De wetenschap blijkt dus enorm verdeeld. Hoewel er nog steeds een cholesterol verlager (statine) wordt gegeven bij mensen die al hart en vaatziekten hebben is het lang niet meer altijd vanzelfsprekend als je geen hart en vaatziekte hebt. Als je dus bijvoorbeeld diabetes type 2 hebt zonder verdere complicaties staat volgens deze nieuwe richtlijn dat je niet meteen aan de cholesterolremmers geslingerd hoeft te worden. Gelukkig. Je mag zelf een afweging maken. Eindelijk.

En wat mag je zeker meenemen in je overweging als je je risico wilt verlagen op het krijgen van een hart en vaatziekte? (want even voor de duidelijkheid, U overweegt en beslist,  want het is uw lichaam!)

  • Met gezonde voeding (mediterraan of zeer koolhydraat beperkt) verbeter je de toestand van je vaten en verminder je dus je risico
  • Stop met roken: veel beter dan een pilletje
  • Ga meer bewegen: met bewegen kun je je LDL verlagen. Ook veel beter dan een pil.
  • Ontspan: niets is beter voor je hart en vaten
  • En slaap…diep, lang en goed….nog veel beter dan een pilletje.

Jacqui van kemenade

Kaderhuisarts Diabetes

Meer artikelen geschreven door of over Jacqui van Kemenade

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

Leefstijl op Recept

Leefstijl op recept is de titel van het nieuwe boek geschreven door huisarts Jacqui van Kemenade. Jacqui is ook secretaris van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. De lezers van deze site kunnen zich inschrijven via het formulier hieronder en krijgen dan gedurende  deze zomer meer nieuws over het boek en krijgen de mogelijkheid om zich in te schrijven bij de voorverkoop zodra deze start. Dan zorgen we dat er voor onze leden een getekend exemplaar verstuurd wordt.

Over het boek:

Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu diabetes en obesitas wild om zich heen grijpen en we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent ons ziekterisico bepalen. Juiste voeding en leefstijl is dan ook een thema dat ons allemaal bezighoudt. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? We dreigen steeds weer terug te vallen op het oude adagium: minder eten en meer bewegen. Toch blijkt 99,5 procent van de mensen niet blijvend af te vallen met dit advies.

Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. Gezondheid wordt uiteindelijk bepaald door een duizelingwekkende hoeveelheid leefstijlfactoren. In Leefstijl op recept geeft huisarts Jacqui aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.

 

Vul onderstaand formulier in en je komt op de lijst voor het boek Leefstijl Op Recept Door Jacqui van Kemenade

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

 

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline met een insulinepompje. Hij werd lid van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en kon dankzij voorlichting door de stichting en hulp vanuit de groep binnen enkele weken stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dankzij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels bijna 1.000 leden van deze groep toepassen.

 

Je Leefstijl Als Medicijn community op Facebook

Word ook lid van een van onze besloten coachingsgroepen onder medische supervisie op Facebook

Besloten Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren hun diabetes om te keren hun met leefstijl als medicijn

Besloten Facebookgroep voor iedereen die wil starten met het ketogeen dieet in combinatie met Intermittent Fasting 

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten op over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 2.032,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

 

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This