Mei 2019
Graag deel ik met u een paar paragrafen uit de nieuwe richtlijn voor huisartsen die net vorige week uit is. Die is behoorlijk bijgesteld (het werd tijd) . De zogenaamde:
Cardiovasculair Risicomanagement richtlijn.
Dit is een protocol die huisartsen gebruiken om in te schatten
- wat het risico is dat iemand een hart en vaat ziekte zal krijgen, en/of het risico dat iemand hieraan zal overlijden
- wanneer is het dan nodig om medicatie te geven om cholesterol (wat als een risicofactor wordt gezien) te verlagen: een statine dus?
Om het risico op sterfte aan hart en vaatziekten binnen tien jaar te schatten zoekt uw huisarts het vakje dat past bij het geslacht, leeftijd, roken, systolische bloeddruk en verhouding totaal cholesterol/ HDL-cholesterol (ratio). Zo kun je het risico verlagen van rood (hoog) naar groen (laag) door te stoppen met roken. Dit werkt vaak veel beter dan een medicijn. Zie de tabellen onder dit artikel.
U ziet dat de tabel niet boven de 65 jaar komt. In het protocol staat hierover (en ik citeer letterlijk)
‘Een van de meest controversiële onderdelen van cardiovasculaire preventie is de vraag of ouderen,….in aanmerking komen voor medicamenteuze preventie. Het stimuleren van een gezonde leefstijl, zoals voldoende lichaamsbeweging en goede voeding, geldt eveneens voor ouderen…..Bij personen zonder bekende hart- of vaatziekten wordt het bewijs dat medicamenteuze preventie effectief is steeds minder overtuigend naarmate personen ouder worden.
Vooral voor kwetsbare ouderen is er weinig bewijs. Dit geldt vooral voor behandeling met statines, waarvan het gunstige effect op overlijden en ziekte door hart- en vaatziekten bij ouderen zonder hart- en vaatziekte als onzeker moet worden beschouwd.
….Stoppen met preventieve medicatie is aangewezen bij bijwerkingen die als ernstig ervaren worden. In de overige gevallen moet per patiënt een afweging worden gemaakt, waarbij het vermijden van polyfarmacie en de wens van de patiënt belangrijke componenten zijn….’
Ik zou bijna zeggen…ik hoef hier niets aan toe te voegen…eindelijk worden we wijzer en gaan we genuanceerder om met zware medicatie zoals statines.
Zie het advies van de richtlijn bij de verschillende kleurtjes:
groen:
- laag tot matig verhoogd risico: leefstijladvies aanbevolen, medicamenteuze
behandeling is in deze risicocategorie zelden aangewezen
geel;
- hoog risico: leefstijladvies aangewezen, overweeg medicamenteuze therapie;
rood:
- zeer hoog risico: leefstijladvies aangewezen, medicamenteuze therapie meestal
Dames en Heren: kijk zelf of u groen, geel of rood bent. (misschien bent u wel geen van allen, en bent u gewoon een mens en geen schaakbord). En als je volgens de kleurtjes of de dokter een medicijn nodig hebt: kijk dan hoeveel je risico omlaag gaat en maak een weloverwogen keuze. Doet dit met een calculator waar je al je waardes kunt invullen: of doe dit samen met uw huisarts of POH.
https://www.u-prevent.com/nl-NL/Calculators/Menu
Deze nieuwe richtlijn heeft meer dan een jaar op zich laat wachten. Men was het er niet over eens. De wetenschap blijkt dus enorm verdeeld. Hoewel er nog steeds een cholesterol verlager (statine) wordt gegeven bij mensen die al hart en vaatziekten hebben is het lang niet meer altijd vanzelfsprekend als je geen hart en vaatziekte hebt. Als je dus bijvoorbeeld diabetes type 2 hebt zonder verdere complicaties staat volgens deze nieuwe richtlijn dat je niet meteen aan de cholesterolremmers geslingerd hoeft te worden. Gelukkig. Je mag zelf een afweging maken. Eindelijk.
En wat mag je zeker meenemen in je overweging als je je risico wilt verlagen op het krijgen van een hart en vaatziekte? (want even voor de duidelijkheid, U overweegt en beslist, want het is uw lichaam!)
- Met gezonde voeding (mediterraan of zeer koolhydraat beperkt) verbeter je de toestand van je vaten en verminder je dus je risico
- Stop met roken: veel beter dan een pilletje
- Ga meer bewegen: met bewegen kun je je LDL verlagen. Ook veel beter dan een pil.
- Ontspan: niets is beter voor je hart en vaten
- En slaap…diep, lang en goed….nog veel beter dan een pilletje.
Jacqui van kemenade
Kaderhuisarts Diabetes
Meer artikelen geschreven door of over Jacqui van Kemenade
Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.
Huisartsen zorggroep Haringvliet verdiepen zich in Leefstijl Als Medicijn
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn geeft lezingen. Huisarts Jacqui van Kemenade en Wim Tilburgs op 6 juni voor Zorggroep Haringvliet en het Foodlog congres
Nerdculture Jacqui van Kemenade en Wim Tilburgs over Gezondheid en Ketose
Huisarts Jacqui van Kemenade praat samen met Wim Tilburgs en Boris van de Ven over ketose, de definitie van gezondheid, metabool syndroom, de rol big pharma
Diabetes kaderarts Jacqui van Kemenade Leefstijl Als Medicijn bij diabetes
Diabetes kaderhuisarts Jacqui van Kemenade. DM2 is omkeerbaar. Niet door medicijnen maar door de juiste leefstijl- en demedicaliserings-interventies.
Slapen op recept bij huisarts Jacqui van Kemenade
Slaap is de basis van onze gezondheid. Huisarts Jacqui let daarbij op de vier grote pijlers van slaap. Regelmaat, continuïteit, kwaliteit en hoeveelheid.
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn op het Nationaal POH Congres 2019
Keer diabetes Om met Je Leefstijl Als Medicijn: Dat doen we samen van professor tot patiënt. Wim Tilburgs en Professor Hanno Pijl geven deze workshop samen.
Metabole Chirurgie of Je Leefstijl Als Medicijn?
Kaderhuisarts diabetes Jacqui van Kemenade. Heb je diabetes type 2 en obesitas dan heb je de keuze. Een operatie of leefstijl als medicijn. Wat kies jij?
Het incretine effect en de insuline index
Diabetes type 2 kenmerkt zich door een hogere insulinespiegel. Met de insuline index is dit te verbeteren zegt Kaderhuisarts Diabetes Jacqui van Kemenade.
Leefstijl op Recept
Leefstijl op recept is de titel van het nieuwe boek geschreven door huisarts Jacqui van Kemenade. Jacqui is ook secretaris van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.
Over het boek Leefstijl op Recept:
Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu diabetes en obesitas wild om zich heen grijpen en we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent ons ziekterisico bepalen. Juiste voeding en leefstijl is dan ook een thema dat ons allemaal bezighoudt. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? We dreigen steeds weer terug te vallen op het oude adagium: minder eten en meer bewegen. Toch blijkt 99,5 procent van de mensen niet blijvend af te vallen met dit advies.
Een aanrader voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren.
Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. Gezondheid wordt uiteindelijk bepaald door een duizelingwekkende hoeveelheid leefstijlfactoren. In Leefstijl op recept geeft huisarts Jacqui aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.
Reserveer nu het boek
Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland.
Wil jij zelf ook meedenken?
Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!
Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.