Zelf kiezen

Krijg ik geen lijstje?

Vroeg de klant die tegenover me zat. Ik keek haar met verbaasde ogen aan.

Mijn vorige diëtist gaf me een lijstje waar ik me aan moest houden en dat werkte goed,

legde ze uit.

Heb je dat lijstje nog? Wilde ik weten. Neen, dat had ze weggedaan. Het had op de lange duur niet zoveel geholpen. Ze had uit frustratie het diëten losgelaten. Dat was qua gewicht uit de hand gelopen en daarom schakelde ze mijn hulp in.

Inmiddels had ze ook diabetes ontwikkeld en haar huisarts maakte zich zorgen over haar bloeddruk.

Als ik een lijstje van je krijg, dan volg ik dat en dan heb ik de kilo’s er zo weer af,

verzekerde ze me.

En dan ben je op gewicht en het lijstje zat en dan ben je binnen de kortste keren weer terug bij af, voorspelde ik haar. Het bleef lange tijd stil, ze was in gepeins verzonken en in strijd met zichzelf.

Maar hoe moet het dan?

Verzuchtte ze.

Zonder lijstje, zei ik resoluut, nu ik haar in verwarring had gebracht. Ik legde de grondbeginselen uit van een haalbaar dieet om gewicht te verliezen en bloedsuikers te normaliseren. Met tekeningen van de bloedsuikerschommelingen, de piramide van goede voeding, de eerste tips voor een koolhydraatbeperkt dieet.

Wat ga je morgen ontbijten was mijn vraag hierna. Samen bestudeerden we de plaatjes uit de piramide. Heb je zin in gebakken eieren met spek of een kom yoghurt met noten?

Mag dat dan?

Wilde ze weten.

Alles mag, binnen de grenzen van de koolhydraatbeperking. Als je zelf kiest, stel je het dieet samen zoals jij dat wilt. Dat wordt een veel leuker lijstje dan dat van mij. Bovendien kun je dat veel beter toepassen in het dagelijkse leven en bij feestelijke gelegenheden.
We namen de lunch en avondmaaltijd door en haar verjaardag van volgende week.

Ik denk dat me dit wel gaat lukken,

zei ze hoopvol.

Ik verheug me op onze volgende afspraak, zie ik toen ik haar de deur uit liet.

Teamblog van Dokter Bloem leefstijlklinieken.

Regelmatig verschijnen er blogs van een van teamleden van Dokter Bloem Leefstijlklinieken. 

Voor meer informatie ga naar de website www.dokterbloem.nl

Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals  te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

Share This