Na zijn reis in 2015 naar Zuid-Afrika besloot sportarts Hans van Kuijk zijn GezondDorp Leende te baseren op de Banting leefstijl van Professor Tim Noakes.

Ikzelf heb in 2015 mijn diabetes type 2 en ernstig overgewicht ook om kunnen keren door een voedingspatroon dat ook gebaseerd is op de LCHF / ketogeen basisprincipes die ik nu als bantingcoach ook toepas.

Banting

Banting is een wetenschappelijk onderbouwde formule voor een koolhydraatarm en vetrijk dieet. De naam Banting komt van de Engelse begrafenisondernemer William Banting die zwaarlijvig was. Hij bezocht zijn arts William Harvey en vroeg hem hoe hij
af kon vallen. Harvey schreef zijn patiënt een LCHF (Low Carb High Fat) dieet voor met geweldige gevolgen. Banting schreef als dankbetoon aan zijn arts een open brief over dit dieet met de naam: ‘Letter On Corpulence Addressed to the Public’.

Er zijn veel varianten op dit dieet of liever gezegd over deze levensstijl geschreven. Iedereen is het er echter over eens dat wij veel minder koolhydraten moeten eten. Onze voorouders aten al LCHF. Toen men zich op één plek ging vestigen kwam de
opkomst van de landbouw en at men steeds meer koolhydraten, zoals granen en bonen.

Insulineresistentie

Tegenwoordig worden deze koolhydraten ook nog eens behoorlijk bewerkt en eten wij voornamelijk geraffineerde koolhydraten, lees suikers. Hierdoor ontstaat bij velen insulineresistentie. Als wij eten, komt er glucose ons lichaam binnen. De alvleesklier
maakt het hormoon insuline aan. Dit hormoon brengt de suikermoleculen uit je bloedbaan naar de lichaamscellen; de bloedsuikerspiegel daalt dan. Door de glucose in de cellen krijgen wij energie. Maar raken deze cellen overvol, dan nemen zij geen
glucose meer op en worden zij insuline ongevoelig. De insuline wordt dan als vet opgeslagen in ons lichaam en wij hebben weinig tot geen energie meer over. Je hebt dan voortdurend trek en gaat snoepen. Hoe groter onze insulineresistentie wordt,
hoe vatbaarder wij worden voor diabetes, obesitas, hart en vaatziekten en hoge bloeddruk.

Lees ook het artikel over insulineresistentie geschreven door huisarts Lieneke van de Griendt

The Real Meal Revolution

Tim Noakes, professor in de sport- en bewegingswetenschappen uit Kaapstad heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding, gezondheid en energie. Hij ontmoette de bekende TV-chef Jonno Proudfoot die ook een grote belangstelling had
voor sportvoeding. Samen met Jonno en voedingsdeskundige Sally-Ann Creed ontwikkelden zij op basis van Tims onderzoeken een voedingsplan. Dit werd in een boek met de naam “The Real Meal Revolution” beschreven. Dit boek is nu ook in
Nederland te koop met de titel “Koolhydraatarm, Suikervrij en Vetrijk”.

Gezond Dorp

Het GezondDorp Leende is in Nederland bekend geworden door met een LCHF leefstijl de inwoners een stuk gezonder te maken. Het leefstijlprogramma is gebaseerd het boek van de Real Meal Revolution. We zijn dan ook heel blij dat initiatiefnemer van GezondDorp Leende Hans van Kuijk deel uitmaakt van onze wetenschappelijke adviesraad want ook wij staan volledig achter zijn aanpak gebaseerd op het werk van Tim Noakes.

Banting in Nederland

In Engelstalige landen is het Banting leefstijlprogramma van de The Real Meal Revolution inmiddels een begrip. Ruim 300.000 mensen deden al mee en hebben hun leven veranderd.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn staat net als de artsen van GezondDorp Leende volledig achter het Banting Concept en het werk van Tim Noakes en zijn Tim Noakes Foundation.

Ook wij als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn passen deze methode toe voor de begeleiding van de mensen in onze groep voor diabetes en de groep voor mensen met overgewicht.

Mijn opleiding tot leefstijlcoach gaf me op het gebied van voeding bij diabetes type 2 en obesitas niet de juiste tools om deze succesvol om te kunnen keren. Met de opleiding tot Bantingcoach kan ik als leefstijlcoach betere adviezen geven waardoor mensen succesvol diabetes type 2 en obesitas om kunnen keren.

Naast bijna fulltime inzet voor de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn coach ik zelf ook nog een beperkt aantal mensen. Voor meer informatie ga naar de website van Leefstijlcoach Wim Tilburgs – Helmond.

Boeken kopen via Je Leefstijl Als Medicijn.

Via de pagina gezonde leefstijl boeken kunt u boeken die ik aanbeveel kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar ik ontvang hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt.

[bol_product_links block_id=”bol_5b554b3695e6b_selected-products” products=”9200000090925394,9200000070040577″ name=”TimNoakes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”381″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This