Gehaktballetjes in tomaten-groentesaus met courgette

Balletjes in tomatensaus is een heerlijk recept met simpele en pure ingrediënten. Eenvoudig aan te vullen met een salade of, zoals hier, op een bedje van courgetteblokjes.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Voedingspatroon: Ketogeen, Koolhydraatarm, Mediterraan (Pioppi), Slow Carbs
Eetmoment: Diner – Bijgerechten, Diner – Hoofdgerechten, Lunch
Wereldkeuken: Mediterraan, Nederlands
Trefwoord 2025: Budget, Groenten, Pastasaus, Rund, Varken, Vlees
Allergeen: Ei, Knoflook, Nachtschade
Porties: 2 personen
Calorieën: 708kcal
Auteur: Marina Boeser

Benodigdheden

  • wok

Over dit recept

Je kan ook room toevoegen, is ook lekker!

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 400 g half om half gehakt
  • 1 teen knoflook fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 1 tl tijm
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl zeezout
  • zwarte peper versgemalen
  • 2 el geklaarde boter of neutrale kokosolie

Tomaten-Groentesaus

  • 1 el geklaarde boter of neutrale kokosolie
  • 1 uien in blokjes van 1-2 cm
  • 1 teen knoflook fijngesnipperd
  • 100 g bleekselderij in schijfjes van 1-2 cm, zie instructie
  • 1 rode paprika in blokjes van 1-2 cm
  • 3 tomaten in blokjes van 1-2 cm
  • ¼ tl rozemarijn
  • 1 tl tijm
  • 1 laurierblad
  • 20 g kombu gedroogd zeewier
  • ¼ tl chilipoeder
  • zwarte peper versgemalen
  • 1 tl zeezout

Gebakken Courgette

  • 1 el geklaarde boter of neutrale kokosolie
  • 500 g courgette in schuine halve manen van 1 cm
  • ½ tl zeezout
  • zwarte peper versgemalen

Garnering

  • 10 g peterselie grof gesneden

Instructies

  • Draadjes verwijderen van de stengels bleekselderij met een dunschiller
  • Snijd de ingrediënten volgens de aanwijzingen
  • Maak het gehakt aan met ei, knoflook, tijm, korianderpoeder, peper en zout
  • Draai er balletjes van en laat deze 10 minuten rusten in de koelkast

Tomaten-Groentesaus

  • Bak de uien en knoflook 3 minuten in geklaarde boter in een wok op middelhoog vuur
  • Voeg bleekselderij en paprika toe en bak 2 minuten mee
  • Voeg tomaten, rozemarijn, tijm, laurier, kombu, chilipoeder, zout en peper toe en roer goed door en laat alles heet worden
  • Zet het vuur laag en laat 20 minuten stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe om

Gehaktballetjes

  • Bak de balletjes 5 minuten rondom in geklaarde boter in een koekenpan
  • Voeg de balletjes met bakvet dan toe aan de tomatengroentesaus, roer door en laat ze hierin verder garen, ongeveer 10 minuten

Gebakken Courgette

  • Verwijder de aanbaksels uit de balletjespan en bak de courgette 5 minuten in geklaarde boter op middelhoog vuur
  • Breng op smaak met zout en peper

Serveren

  • Verdeel de gebakken courgette over de borden
  • Verwijder laurier en kombu uit de saus en verdeel over de courgette
  • Garneer met de peterselie
  • Tip – De gehaktballetjes met de saus zijn heel goed in te vriezen, je zou dus een dubbel portie kunnen maken
  • Tip – Ook lekker als lunchgerecht met een salade, LINK invoegen

Voedingswaarde per portie of per persoon

Calorieën: 708kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 43g | Vetten: 48g | Zout: 6614mg | Kalium: 2096mg | Vezels: 9g | Vitamine A: 4773IU | Vitamine B1: 2mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 12mg | Vitamine B5: 3mg | Vitamine B6: 2mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 161mg | Vitamine D: 0.4µg | Vitamine E: 3mg | Vitamine K1: 149µg | Calcium: 201mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 193µg | IJzer: 6mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 166mg | Fosfor: 589mg | Selenium: 57µg | Zink: 7mg
Sterren geven = steun geven Deel hier jouw ervaring met dit recept!

Recept ideeën

Voor meer recepten ga naar de pagina ‘Wat eten we vandaag? Gezonde leefstijlrecepten’.

Meer informatie

De informatie van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn over leefstijl, ziektes en stoornissen mag niet worden opgevat als medisch advies. In geen geval adviseren wij mensen om hun bestaande behandeling te veranderen. We raden mensen met chronische aandoeningen aan om zich over hun behandeling goed door bevoegde medische professionals te laten adviseren.